Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samen met ondernemers werken aan toekomst bloembollensector

De bloembollenkweek staat voor grote uitdagingen, onder andere ingegeven door een kleiner middelenpakket en toegenomen regeldruk. Een toekomstgericht bollenbedrijf zal dus misschien andere keuzes moeten maken, bijvoorbeeld als het gaat om de kweekwijze. Wageningen University & Research helpt de sector met onderzoek naar die toekomst. Projectmanager Joop de Hoog: "Wij werken aan creatieve, duurzame oplossingen zodat kwekers bollen kunnen blijven vermeerderen en kweken in Nederland."

Er zijn steeds minder middelen toegestaan in de bloembollenkweek. Bovendien neemt de maatschappelijke discussie over gewasbeschermingsmiddelen toe. Dat betekent dat de bollensector mogelijk op zoek moet naar nieuwe, duurzamere kweekmethodes. Ofwel: hoe kunnen bollen gekweekt worden met gebruik van minder middelen?

WUR onderzoekt daarvoor onder meer methodes om niet in de grond te kweken, maar in sleuven: in zo'n systeem is er immers minder druk van ziekten en plagen. Ook onderzoekt WUR onder meer of het mogelijk is (zowel technisch als bedrijfseconomisch) om een deel van de opkweek in een kas te laten plaatsvinden. Die aanpak heet een fundamentele systeemsprong. Andere thema's waaraan WUR werkt zijn onder meer Integrated Crop Management en weerbaar telen (project Weerbare bol).

Dat doet WUR met een klein team van onderzoekers die gespecialiseerd zijn in bloembollen. Zij kunnen voor hun onderzoek gebruikmaken van de expertises van andere onderzoekers van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen en werken projectmatig samen.

Daarnaast werken de onderzoekers samen met kwekers die verenigd zijn in onder andere productgroepen en is er intensief contact met de Stichting Bloembollenonderzoek, dat weet aan welke toekomstgerichte kennis behoefte is. Bovendien is samenwerking met de praktijk essentieel voor de financiering van de onderzoeken bij een aanvraag bij de Topsectoren waar sprake is van publiek-private samenwerking. Sinds het opheffen van de productschappen is participatie door derden een voorwaarde in dergelijke publiek-private samenwerkingen.

De Hoog: "Daarom zijn we als onderzoekers van WUR tegenwoordig vaker te vinden bij bijeenkomsten waar ook telers aanwezig zijn. Denk aan de 'Dag van de tulp', de 'Leliedag' en relatiedagen van leveranciers. Daar gaan we met aanwezigen in gesprek over hoe onderzoek en ondernemers kunnen samenwerken aan een toekomstgerichte bloembollensector.

Bron: WUR

Publicatiedatum: