Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gaslevering vanaf 2025 20 procent duurder

Een nieuwe week is begonnen met nog altijd een gasprijs onder de 25 euro per megawattuur. De TTF-daggasprijs stond vanochtend bij de start op 24,32 euro per megawattuur. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vandaag op 65,4 euro. De weekendprijzen bleven redelijk in lijn met de prijzen van de afgelopen week. Negatieve uren bleven uit.

GasTerra publiceerde vrijdag de jaarcijfers. Men spreekt van 'relatieve rust', 'zolang Europa nog niet voldoende en langjarig verzekerd is van het aanbod van energie.' De grillige en deels haperende groei van de productie van duurzame energie en de onrust in de wereld maken het opbouwen van robuust aanbod moeilijk, aldus GasTerra dat in 2023 de omzet zag dalen met 35,5 miljard euro tot 20,3 miljard.

De Europese Unie gaat na het aflopen van de huidige contracten stoppen met gasinvoer via pijpleidingen. Eind dit jaar loopt het contract af. Volgens energieanalist Jilles van den Beukel zit er ook een kanttekening aan dit besluit. "Dit zorgt voor een opwaartse druk op de prijs", zegt hij bij BNR. "De gaslevering in 2025 zal daarom zo'n 20 procent duurder zijn dan gaslevering nu."

Zonder Russisch gas zoekt Europa het veel in LNG. Op de acute bouw van LNG-terminals is echter ook kritiek. Volgens experts stevenen we af op een overschot, wat grote gevolgen kan hebben voor het klimaat, stellen zij bij Nu.nl (€).

De olieprijs is flink gestegen na een periode van schommelingen, gedreven door een mix van geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de laatste inflatiecijfers en de daaropvolgende implicaties voor het rentebeleid, somt BNR op. Een vat Brent-olie kost nu 83 dollar, waarmee de prijs ongeveer gelijk ligt ten opzichte van een week geleden.