De afgelopen drie dagen dook de elektriciteitsprijs weer eens diep omlaag. Negatieve uurprijzen bleven uit, maar zowel vrijdag, zaterdag als zondag zakte in de nachtelijke uren de prijs tot (dichtbij) 0. Ook zaterdagmiddag zakte de prijs tussen 13-14 tot slechts 5 euro per megawattuur.

Zo laag liggen de gasprijzen niet, maar na een klein piekje vorige week ligt de TTF-gasprijs inmiddels wel weer onder de 30 euro per megawattuur. De daggasprijs opende maandag op 29,9 euro om daarna de eerste uren van de nieuwe week te zakken tot onder de 29 euro.

In deze nieuwe energie-update op dit kanaal gaat het vandaag vooral over elektriciteit. Omroep West wijst op netcongestie, waar de opmars van snellaadstations langs de snelweg een veroorzaker van zijn, zo geeft de netbeheerder aan.

Het CBS komt met cijfers over hoe energie-intensieve bedrijven in hun portemonnee geraakt zijn door de hoge energieprijzen. Op de landbouwsector na nam ondanks de hogere prijzen de winstquote van drie op de vier energie-intensieve bedrijven toe ten opzichte van 2019. Het gaat hierbij om de chemische industrie, de horeca en de vervoerssector.

Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, wijst erop dat Nederland in januari 2024 opvallend genoeg vooral elektriciteit exporteerde die opgewekt werd met gascentrales. Dat roept op social mediaplatform X onder meer de vraag op hoe dat zit met CO2-emissies (Nederland produceert dan voor het buitenland) en met de opwek van groene energie (daar is bij vlagen zoveel van dat het net het niet aankan).