Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe huisvesting voor seizoensarbeiders in het Duitse Köthen

De werkzaamheden aan de Holländer Weg in het Duitse Köthen verlopen volgens plan: de ruwbouw krijgt vorm en de toekomstige huisvesting is al herkenbaar. Bördegarten, een dochteronderneming van de Wimex Group, bouwt nieuwe accommodatie voor haar seizoensarbeiders op het terrein van het voormalige belastingkantoor. Bördegarten teelt groenten en fruit op ongeveer 1.000 hectare tuinbouwgrond in de Magdeburger Börde en in de kas in Osterweddingen. Tijdens het hoogseizoen heeft Bördegarten hiervoor enkele honderden oogstmedewerkers in dienst. "We hebben de afgelopen jaren regelmatig de behoeften van onze seizoenarbeiders geïnventariseerd. Met de nieuwe accommodatie kunnen we nu aan de belangrijkste wensen voldoen. De accommodatie is centraal gelegen in Köthen in de buurt van het treinstation. Dit betekent dat de bewoners boodschappen kunnen doen zonder afhankelijk te zijn van hun eigen auto of het openbaar vervoer. Dat was bijzonder belangrijk voor hen", legt Lutz Rüger, algemeen directeur van Bördegarten, uit.

Er zijn ook verschillende soorten kamers, zodat gezinnen samen in één grote eenheid kunnen wonen of collega's kleinere kamers kunnen delen - afhankelijk van hun behoeften. Bördegarten realiseert ook grotere recreatieruimtes en moderne sanitaire voorzieningen, inclusief aparte wasruimtes voor werkkleding. Tot slot zijn er ook moderne voorzieningen zoals WIFI en TV en vrijetijdsfaciliteiten zoals een barbecueplaats.

Samenwerking met lokale partners
Het hele gebouw heeft de EE 40-energienorm, wat betekent dat het slechts 40% van de primaire energie van standaardgebouwen nodig heeft voor verwarming en koeling - en minstens 55% hiervan wordt geleverd door hernieuwbare energiebronnen. De bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting in juli 2024 voltooid zijn, en er zullen tot 150 mensen kunnen wonen op drie verdiepingen in twee met elkaar verbonden gebouwen. Het bedrijf investeert in totaal ongeveer vijf miljoen euro in de huisvesting, en in een tweede fase zal er een tweede identiek gebouw worden gebouwd, waardoor alle seizoensarbeiders in de toekomst op één plek kunnen wonen. Bördegarten vertrouwt op lokale vakmensen om de verblijven te bouwen. Er zijn al contracten getekend met vakmensen zoals elektriciens, loodgieters en verwarmingsinstallateurs voor de komende werkzaamheden. "In onze dagelijkse activiteiten werken we al veel samen met lokale partners, dus we vonden het nodig om ook voor de nieuwbouw op bedrijven uit de regio te vertrouwen", legt Lutz Rüger uit.

Bördegarten optimaliseert processen
Naast de verbeterde zorg voor de werknemers profiteert Bördegarten zelf ook van de gecentraliseerde woonruimte. Lutz Rüger legt uit: "In de toekomst zullen alle seizoenarbeiders op één centrale locatie wonen, waardoor we efficiënt en snel transfers tussen de accommodatie en de werkplek kunnen organiseren. Dit bespaart kosten en verhoogt tegelijkertijd de tevredenheid van onze werknemers, omdat ze nu eerder klaar zijn met werken en er dus langer van kunnen genieten." Bördegarten gebruikt momenteel nog verschillende kleinere onderkomens in de omgeving van Köthen. Hier kunnen de seizoenarbeiders echter maar beperkt zelfstandig reizen zonder eigen voertuig, en daarom worden de twee nieuwe gebouwen nu direct in Köthen gebouwd.

Voor meer informatie:
www.boerdegarten.de

Publicatiedatum: