Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe natuurlijke vijand tegen bladluis

Propylea-System is een nieuwe natuurlijk vijand van Biobest tegen bladluis. Deze generalist predeert de meest voorkomende bladluissoorten en kan zowel preventief als curatief ingezet worden. Vanaf februari kunnen Nederlandse en Belgische telers het lieveheersbeestje aanschaffen.

Paprika- en auberginegewassen lijden onder bladluis. Met het wegvallen van steeds meer chemische gewasbeschermingsmiddelen groeit de vraag naar biologische oplossingen. Propylea quatuordecimpunctata (14-stippelig lieveheersbeestje) is een vier tot zes millimeter grote roofkever en gemakkelijk van andere soorten te onderscheiden door zijn gele kleur en zwarte vlekken op de dekschilden.

Preventief en curatief
“Het is een zeer effectieve bladluisbestrijder”, vertelt Ines De Craecker, Product Manager Beneficial Insects bij Biobest. “Het grote voordeel van dit lieveheersbeestje is dat het zowel bij een hoge als lage densiteit prooidieren goed presteert. Daarnaast blijft deze predator actief bij temperaturen tussen 15 en 35°C.”

Vanaf de eerste waarneming (of verwachting) van bladluis kan Propylea-System preventief ingezet worden. Aangezien de predator zich naast bladluizen ook met stuifmeel voedt, blijft de populatie constant intact en ‘stand-by’ om toe te slaan. Ook voor een meer curatieve aanpak is deze roofkever geschikt. De Craecker: “Eenmaal losgelaten bij een ‘hotspot’ zal Propylea direct de bladluizen aanvallen en doden.”

Afbreekbare verpakking
Propylea-System wordt per 250 adulten geleverd in een 100% biologisch afbreekbare kartonnen bakje. Binnenin helpt honingraatpapier de lieveheersbeestjes te beschermen, terwijl een gelformulering ze tijdens het transport van water voorziet. Hierdoor komen de roofkevers in goede conditie aan.

Specialist gewasbescherming Marvin Koot adviseert om met een geopend bakje rustig door de rij te rijden. “Vervolgens kunnen de lieveheersbeestjes gefaseerd uitgezet worden, waarna ze zich zullen verspreiden in het gewas. Zet, in geval van een haard, het bakje zo dicht mogelijk bij de ‘hotspot’.”

De afbreekbare bakjes kunnen probleemloos in het gewas worden achtergelaten. Hierdoor hoeven telers minder afval te verwerken.

Schakel in bestrijdingsmix
“Uit proeven blijkt dat onze lieveheersbeestjes opvallend stevig en sterk zijn.” Propylea-System kan met andere biologische oplossingen voor bladluisbestrijding gebruikt worden. Door Propylea te integreren met sluipwespen zoals Aphidius-System en Ervi-System, en andere predatoren zoals Chrysopa-(E)-System en Aphidoletes-System, kunnen telers bladluis bestrijden met biologische middelen.

Voor meer informatie:
Biobest Group
[email protected]
www.biobestgroup.com

Publicatiedatum: