De TTF-gasprijs steeg woensdag met tien procent. Daarmee sloot het dichtstbijzijnde maandcontract, maart 2024, af op ruim 30,2 euro per megawattuur. Het leidde tot nieuwskoppen over een 'forse prijsstijging'. Dat klopt, procentueel. Toch is er niet direct reden voor paniek. Donderdagochtend opende de daggasprijs op iets meer dan 30 euro.

De gasprijsstijging zou het gevolg zijn van Amerikaans nieuws over een LNG. De Amerikaanse overheid geeft voorlopig geen nieuwe exportvergunningen uit, uit angst voor schade aan het klimaat, weet BNR. De VS wil eerst duidelijkheid hebben welk effect de export van LNG uit de VS heeft op het wereldwijde klimaat.


TTF-gasprijs contract maart 2024 t/m 31 januari. Klik hier voor vergroting.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt nagenoeg gelijk aan woensdag: afgerond 75 euro per megawattuur.

Nu januari erop zit, blikken energiespecialisten terug. Vattenfall doet dat in een podcast, Jan Willem Zwang van Strategy in een maandrapport. In het maandrapport gaat het onder meer over vergoedingen voor onbalans op het elektriciteit. Voor regeltoestand 2 staan dien onder druk, schrijft de energiespecialist. Enkel voor het opregelen van noodvermogen ziet hij t.o.v. 2023 geen grote verslechtering qua potentiƫle inkomsten voor partijen die de mogelijkheid hebben netbeheerders te helpen in hun balanceringstaak.