Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse Jonge tuinders willen perspectief en zekerheid

Jonge Vlaamse tuinders gaan massaal de straat op. De woede op hoe het beleid hen de voorbije jaren compleet vergeten is, is groot. Jonge tuinders, en hun organisatie, Groene Kring, vinden dat ze zich altijd gematigd hebben opgesteld in het debat. Ze wijzen erop dat het enige dat ze voor ogen hebben een duurzame toekomst voor de land- en tuinbouw is en dat Europa en Vlaanderen dat vergeten lijken te zijn.

"Blindelings de green deal goedkeuren, het stikstofakkoord, de natuurherstelwet en de constante stroom aan regeltjes die onwerkbaar zijn op het bedrijf tonen dat goed genoeg."

Voor de toekomst van de landbouw heeft Groene Kring, in naam van alle Vlaamse land- en tuinbouwers dan ook de volgende eisen:

  1. Wij eisen respect van burger en beleidsmaker. De manier van omgaan met de toekomst van een sector die voedsel produceert, strategisch is en duidelijk aan de alarmbel trekt de voorbije jaren is schandalig. Dit moet veranderen. Wij vragen respect, betrokkenheid en erkenning.
  2. Wij eisen dat elk nieuw beleid wordt getoetst aan de impact op jonge tuinders. Als jonge tuinders zorgen wij voor de toekomst van de voedselproductie en moeten wij op de lange termijn kunnen werken. Daarom vragen jonge tuinders om een jonge boerentoets in te voeren op al het beleid dat van toepassing is op tuinbouw.
  3. Wij eisen concrete maatregelen die jonge tuinders toekomstperspectief bieden. Maak beleid dat de tuinders van morgen in staat stelt om over te nemen, een inkomen te halen en op de lange termijn te denken. Zowel op Vlaams als Europees niveau ontbreekt dit compleet.
  4. Shift het Europees beleid met alsmaar meer regels naar beleid dat wél werkt voor ons. Herschrijf de Green Deal en natuurherstelwet zo, dat ze haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn voor jonge tuinders . Zet hier beleid naast dat ons een inkomen, vertrouwen en goesting geeft om te beginnen met telen.
  5. Stop de absurde regeldrift. Draai de betuttelende en absurde regels uit het Vlaamse beleid. Grond braak laten liggen, kalenderlandbouw en ongebreidelde administratie die bedacht is op een kantoor in Brussel zorgt er enkel voor dat jonge boeren niet meer willen starten. Draai deze regels terug.

Groene Kring vraagt dan ook om, samen met de andere tuinbouworganisaties in overleg te kunnen gaan met de voltallige Vlaamse regering.

Bron: Groene Kring

Publicatiedatum: