Voor veilingmeesters is het in januari hard werken om alles voor redelijke prijzen de deur uit te krijgen. Het komt dan echt aan op expertise, weet veilingmeester bloemen Luus Hooyman, en dat maakt het vak interessant. Gelukkig trekken de prijzen in aanloop naar Valentijn weer aan.

Bij de start van het jaar scoren traditioneel de kamerplanten onder het mom van ‘Kerstboom eruit, kamerplant erin’, maar het koude weer in Europa zet de handel voor de overige planten en ook voor bloemen op pauze. "Als veilingmeester is het ‘hard werken’ om toch nog alles voor redelijke prijzen de deur uit te krijgen", vervolgt Luus. "Dan komt het toch op jouw expertise aan en dat maakt het vak veilingmeester interessant en leuk. Het is niet door welke intelligentie dan ook te vervangen."

"Realiseer je ook dat er geen ander systeem zo eenvoudig werkt: we starten met ruim 8000 karren en na 6 uur zijn deze karren allemaal op pad naar de eindbestemming. En ook niet onbelangrijk: aan het einde van de week heeft iedere aanvoerder zijn geld op de bank. De coöperatie heeft zich hierin al ruim 100 jaar bewezen."


Veilingmeesters Luus Hooyman, Edwin Chrispijn en Erik Wassenaar

Hogere prijzen richting Valentijn
Deze week is januari overgegaan in februari en dat betekent hogere prijzen richting Valentijn. "Maandagochtend was het al merkbaar, we zien betere prijzen bij diverse veilgroepen. Zo ook bij mij op de klok voor gypsophila, deze veilgroep stond de laatste weken behoorlijk onder druk. Ook de bolbloemen doen het in dit jaargetijde prima. Ze kunnen het koudere weer trotseren, wat voor de straathandel een welkome afwisseling is."

Ook tulpen, narcissen, muscari en hyacinten gingen afgelopen week prima van de hand. "De hyacintenkwekers hebben afgelopen vrijdag weer geveild waarvan de opbrengst ten goede komt aan Aya’s (jongeren met kanker). Dat doen zij al voor het 10e jaar met een mooie opbrengst. Ook dat kan via de klokken."

Centraal veilen en orderpicken
Daarnaast zijn de veilingmeesters volop bezig met Centraal veilen en het optimaliseren van het veilproces. De voorkeur wordt er nu aan gegeven om de veilgroepen bij bloemen te synchroniseren, waarbij de veilgroepen zoals in Aalsmeer de leidraad zullen zijn.

Bij planten is een start gemaakt met orderpicken in Naaldwijk. Dat maakt de weg vrij om te starten met Centraal veilen van groene planten. Op meerdere plekken wordt dus voorgesorteerd om straks Centraal veilen te introduceren.

"Tot slot is er nog een kleine verandering: de twee klokken in Aalsmeer die nog draaien in de tribune, zullen worden toegevoegd aan de studio’s in Aalsmeer. De laatste twee weken is er hard gewerkt om twee studio’s te maken voor deze klokken. We gaan dus volop aan de bak in 2024."