Tholen - Belgische telers hebben rond de Brusselse ring verschillende wegen geblokkeerd, zo meldt AD. Zij zullen daar volgens hun woordvoerder ‘zeker tot maandag’ blijven om de spits te ontregelen. Volgens het Belgische vakmedium VILT breidt het boerenprotest van Frankrijk zich ook uit naar België. Voor AGF-transporteurs zorgen de blokkades voor de nodige hinder. "Voor ons zijn de problemen vannacht pas echt begonnen", vertelt Anja Fransen van Andiprim, het logistieke bedrijf dat valt Group A. De Witte.

De federatie van Belgische transporteurs (Febetra) meldt op maandagmorgen verschillende blokkades in en rond met name Brussel. Bovendien is in de nacht van zondag op maandag een distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Halle een tijd geblokkeerd geweest. Dit was een actie, waar ook Andiprim de nodige gevolgen van ondervond. "Gisterenavond hebben we met een kleine vertraging alles wel kunnen aanleveren, maar vannacht was vooral de omgeving van Colruyt Halle voor ons een probleem", zo legt Anja uit.

"Onze chauffeur heeft geprobeerd via verschillende wegen de Colruyt te bereiken, maar dit was simpelweg onmogelijk. Vanmorgen om 9 uur kregen wij te horen van onze klant dat we weer konden proberen aan te leveren, omdat ze hadden doorgekregen dat de weg weer vrij was. Nu zijn we inderdaad weer op locatie kunnen komen."

In Frankrijk, en zeker bij Rungis, beginnen de boerenprotesten massale vormen aan te nemen. Nu ook in België acties zijn uitgeroepen door de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) wordt gevreesd dat het ook daar wel eens uit de hand zou kunnen lopen. Vooralsnog lijkt hier echter nog geen sprake van. "Wij ervaren nog weinig tot geen hinder van de acties", legt Johan Chrétien van Rejofresh uit. "Het zijn voornamelijk de import groenten en fruit die hierdoor hinder ondervonden."

Maar ook bij Andiprim geeft men aan dat het nog altijd niet die richting op gaat. "De plaatsen waar we vanmorgen moesten aanleveren, zijn allemaal bereikt", vervolgt Anja. "Echter waren er hier ook wel veel problemen en vertragingen. We rekenen toch op +/- 2 uur extra tijd om alle leveradressen binnen België te bereiken. We proberen de kleinere wegen te nemen, maar dat is niet altijd makkelijk aangezien er op die wegen ook veel beperkingen zijn. Uiteindelijk verwachten we veel hinder, maar we hopen toch niet dat het dezelfde richting op gaat als in Frankrijk. We begrijpen de acties van de boeren heel goed, maar hopen toch dat ze geen schade aanrichten aan onze goederen en materiaal." Voor de groenten en fruit lijken de gevolgen niet dermate groot. "Toch hebben ze ongetwijfeld gevolgen voor de kwaliteit. Later aanleveren betekent ook later in de winkels, waardoor de producten minder vers zijn om te verkopen."

Actiebereidheid
De eerste acties zijn dus van het weekend al gestart, maar dinsdag geeft Boerenbond de aftrap voor meerdere verschillende lokale acties, zo melden ze. "Na de goedkeuring van het stikstofdecreet afgelopen week, is de teleurstelling overgegaan in actiebereidheid. Boeren werken zich uit de naad, maar voelen zich niet gerespecteerd door het beleid. In een onstabiele wereld zou de eigen voedselvoorziening een van de eerste bekommernissen moeten zijn. Onze boeren worden echter geconfronteerd met een spaghetti aan regelgeving vanuit Europa, die hen bijkomende eisen stellen, tot in het absurde."

Voor meer informatie:
Andiprim
Hoveniersstraat 15
2860 Sint-Katelijne-Waver
015 76 05 23
info@andiprim.be
www.andiprim.be