Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Langere teelt op alternatief substraat levert wel resultaat

Op initiatief van SIGN heeft in de onderzoeksafdeling van Vertify een tomatenproef plaatsgevonden met verschillende organische substraten en het toevoegen van microleven (champostextract). Onder andere op houtweefsel, hergebruikt aardbeiensubstraat met perliet en kokos wordt onderzocht of deze substraten een goed alternatief kunnen zijn voor steenwol. In de proef worden per substraat verschillende irrigatie- en voedingsstrategieën aangehouden met en zonder toevoeging van champostextract.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Vertify en ondersteund en begeleid door de bedrijven van der Knaap, Cultilene en Pull Rhenen en enkele telers. Hoofdfinancier was SIGN en daarnaast kwam financiering vanuit KijK, Rabobank en vouchers van toeleverende bedrijven. Gedurende de 38 weken presteerden de organische substraten evengoed als steenwol en in een aantal gevallen zelfs beter. Het toevoegen van microleven gaf bij de meeste substraten een betere beworteling.

In eerdere onderzoek bij chrysant waren met biostimulanten geen statistische effecten op weerbaarheid gemeten, wellicht door een kort optimaal teeltseizoen. Vandaar dat een proef met tomaat werd opgezet van 9 maanden. Het onderzoek vraagt om verdere onderzoek naar het effect van microleven in het substraat en de effecten op weerbaarheid.

Bron: Stichting Kennis in je Kas

Publicatiedatum: