Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Elk nadeel heb z'n voordeel, LNG makkelijker naar Europa

De gasprijs is woensdag een stukje omhoog geschoten. Daarmee kwam de TTF-contractprijs voor februari 2024 uit op net geen 29 euro per megawattuur. Donderdagochtend schommelt de daggasprijs ook rond de 29 euro.

Los van de kleine gasprijspiek van woensdag is de verwachting dat energieprijzen nog verder kunnen dalen nu de winterkou verleden tijd is en de wind is aangetrokken.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit is nu de wind weer is gaan liggen na de storm donderdag een stuk hoger: 83,7 euro per megawattuur. Dat was woensdag 53 euro per megawattuur.

In een weekupdate deelt energieleverancier Vattenfall dat afgelopen week de LNG-aanvoer naar Europa het hoogst in acht maanden tijd was. "Doordat de schepen tussen Azië en Europa tegenwoordig moeten omvaren vanwege de risico’s op de Rode Zee, betekent dit ook dat schepen met LNG minder makkelijk door kunnen varen naar Azië als de prijs daar beter is dan in Europa."

Ook uit de update van Vattenfall: "Mede gedreven door de lage gasprijzen zijn de CO2-prijzen ook laag. Ten opzichte van een jaar geleden, toen de prijs nog boven de €100 per ton lag, is de prijs op dit moment al bijna €40 lager. Dit zorgt ook voor lagere prijzen van elektriciteit. De vooruitzichten voor de korte termijn zijn dat de prijzen van CO2-rechten nog op het huidige niveau zullen blijven."

Onbalansontwikkeling
Op LinkedIn wijst energiemarktkenner Jan Willem Zwang van Stratergy op een bijzonderheid op de onbalansmarkt. Er is woensdag een recordprijs onbalans opregelen gerealiseerd van 2.497,27 euro per MWh. Opvallend: het was regeltoestand 2. "Dus iedereen met onbalans is zwaar de Sjaak", citeren we Jan Willem.

De energiemarktkenner legt ook nog even de verschillende 'toestanden' uit in een eerdere post.

"Wanneer TenneT 15 minuten aaneengesloten opregelt (er moet meer elektriciteit het net op), is het regeltoestand 1. Wanneer TenneT 15 minuten aaneengesloten afregelt (er staat teveel elektriciteit op het net), is het regeltoestand -1. Wanneer TenneT de netbalans op 0 kan houden door de onbalans via de interconnectoren te regelen, is het regeltoestand 0.

In regeltoestand 1 en -1 kun je met onbalans geld verdienen. Regeltoestand 1: meer op het net zetten dan je gisteren hebt voorspeld of minder verbruiken dan je gisteren hebt voorspeld in je e-programma. Regeltoestand -1: minder op het net zetten dan je gisteren hebt voorspeld of meer verbruiken dan je gisteren hebt voorspeld in je e-programma. Alles uiteraard afhankelijk van je kostprijs of je alternatief. Doe je het precies andersom, dan kost onbalans je geld tenzij de onbalansprijzen negatief zijn.

Wanneer TenneT binnen 15 minuten zowel op- als moet afregelen, is het regeltoestand 2. Regeltoestand 2 kost altijd geld wanneer je binnen dat kwartier onbalans (verschil tussen je voorspelling en je werkelijk gemeten verbruik/productie) hebt. De verrekenprijzen onbalans komen als volgt tot stand: de hoogste prijs binnen 15 minuten in regeltoestand 1 bepaalt de prijs voor dat hele kwartier. De laagste prijs binnen 15 minuten in regeltoestand -1 bepaalt de prijs voor dat hele kwartier.

Een beetje goed opletten en bijsturen, kan dus veel geld opleveren," besluit Jan Willem zijn uitleg.