Als gevolg van Brexit moeten vanaf 31 januari 2024 de volgende vijf ‘medium risk’ snijbloemen voorzien zijn een fytosanitair certificaat: Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus (inclusief Dianthus barbatus), Gypsophila en Solidago. Dit certificaat wordt als de zending voldoet aan de door het VK gestelde fytosanitaire eisen na inspectie door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) afgegeven.

Export naar VK zonder certificaat niet mogelijk
Wanneer men nog geen voorbereidende stappen gezet heeft en nog bekend is met export naar derde landen is het volgende belangrijk. Houd er rekening mee dat vanaf 31 januari de snijbloemen waarvoor een certificaatplicht geldt nog niet naar het VK geëxporteerd kunnen worden. Zonder fytosanitair certificaat is export van bovenstaande producten naar Engeland niet mogelijk. Dit document heeft men bovendien ook nodig om via Portbase, na verplichte vooraanmelding, toegang te krijgen tot de ferryterminals en shortsea-terminals. Het aanvragen van fytosanitaire certificaten en inspecties verloopt online via e-CertNL. Het is niet mogelijk om rechtstreeks bij het KCB een inspectie aan te vragen. Het KCB kan alleen certificaten afgeven voor inspecties die zijn aangevraagd via e-CertNL.

Let op: doorlooptijd toegang tot e-CertNL enkele weken
Wanneer men niet bekend is met e-CertNL is het belangrijk dat men op korte termijn toegang aanvraagt tot dit systeem en hiermee leert werken. De aanvraagprocedure heeft een doorlooptijd van enkele weken. Voor het werken met e-CertNL is het ook nodig dat men geregistreerd staat bij het KCB.

Praktische tips
Men kan een exportinspectie voor snijbloemen naar het VK aanvragen nadat men toegang tot e-CertNL heeft en geregistreerd is bij het KCB. Naar verwachting is dit enkele dagen voor 31 januari. De ervaring leert dat een goede voorbereiding op een inspectie meestal leidt tot een vlotte afhandeling van de inspectiewerkzaamheden.

Kijk ook hier voor praktische tips voor een soepele samenwerking met het KCB. Registeren bij het KCB kan hier. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding op de aangifte in e-CertNL is hier te vinden.

Bron: Kwaliteits Controle Bureau