Blackmore Company heeft op IPM Essen een oppotmachine gepresenteerd waarbij planten in papieren potten worden gepot. De tuinbouwsector wil het gebruik van plastic potten verminderen en voorkomen dat ze in stortplaatsen en tuincentra terechtkomen. "Deze productielijn kan worden aangepast om zowel de gezondheid van de plant als de mate van automatisering te optimaliseren," vertelt Lars Jensen, de bedenker van de gepatenteerde oppotmachine.

Plantgezondheid
De gepatenteerde oppotmachine bevordert een gezonde wortelontwikkeling door een constante luchtcirculatie en waterafvoer in de wortelzone. "Planten ontwikkelen vezelachtige wortels wanneer ze worden gekweekt in de papieren pot van de oppotmachine. De betere wortelmorfologie zorgt voor een betere voedingsopname. Dat resulteert in een snellere groei en gezondere planten die beter bestand zijn tegen ziektedruk."

Automatisering
De gepatenteerde oppotmachine zorgt voor arbeidsbesparing en vermindert de verzendkosten. "Er kunnen kostenbesparingen worden gerealiseerd vanaf het proces van planten tot aan de verkoop."

Geïntegreerde oplossing
"De oppotmachine beschikt over het Air Tray rekensysteem. Dat maakt gecentraliseerde productie mogelijk en één persoon kan meerdere containers tegelijk verplaatsen", vervolgt Lars.

"Dit zorgt ervoor dat werknemers op één locatie kunnen blijven. Daardoor hoeven werknemers niet meer van de ene werkplek naar de andere plek te lopen."

Voor wie is de machine geschikt? "De oppotmachine kan door telers gebruikt worden om een gezond wortelsysteem te realiseren. Uiteindelijk is het goedkoper dan traditioneel kweken. Air Tray Technologies van Blackmore zorgt voor lage kosten en eenvoudige automatisering die gezondere en beter presterende planten opleveren."

"Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van het nieuwe systeem," vertelt Lars. Daaraan voegt hij toe: "We hebben ook andere gepatenteerde Air Tray Technologies voor de Ellepot. We kunnen nu papieren potten van 10ml tot 30.000ml maken. Wanneer men op plastic wil besparen is dit systeem effectief omdat het voor betere planten zorgt tegen lagere kosten."

Voor meer informatie:
Blackmore Company
info@blackmoreco.com
www.blackmoreco.com
www.air-trays.com