Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Druk op de prijzen weer helemaal terug

Met de al fors lagere TTF-gasprijs is de daling in keiharde euro's ook niet meer zo groot, maar toch zakt de prijs nog altijd. Het dichtstbijzijnde contract, februari 2024, noteert woensdagochtend ruim 28,7 euro per megawattuur. Toch weer een eurootje lager dan dinsdag.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt woensdag met 97 euro per megawattuur nagenoeg gelijk aan dinsdag. Alleen achter de komma is sprake van een minieme prijsstijging.

Gaandeweg de winter wordt het steeds duidelijker wat een goed gevulde gasopslag doet. Het zorg ervoor dat enorme prijspieken uitblijven.


TTF-gasprijs contract februari 2024 t/m 16 januari. Klik hier voor vergroting.

Geen 'hele lage prijzen' meer
Dat ondanks de goed gevulde gasopslagen in Nederland toch de gaskraan in Groningen weer even op de waakvlam ging onlangs wekte verbazing. In tv-programma De Hofbar werd onder meer Jan Rotmans om zijn mening gevraagd. Hij vond de overheidsactie onnodig. Gevaar voor de leveringszekerheid was er, ondanks de vorst, niet.

De druk op de prijzen is, na de winterprik, weer helemaal terug. De gevreesde megasneeuwbui blijft voor grote delen van Nederland vandaag uit. Met mildere temperaturen op komst en een aantrekkende wind kunnen energieprijzen mogelijk nog verder zakken. Dat voorspelt men bij energiehandelsplatform Powerhouse. In de weekupdate ook aandacht voor de onrust in de Rode Zee. "Met de interventie van
de Amerikanen in de Rode Zee stijgt het vertrouwen en wordt de kans op escalaties wat kleiner geacht", stelt men.

De 'hele lage gasprijzen', die komen ondanks alle gunstige vooruitzichten niet meer terug, waarschuwt energiejournalist Bert van Dijk van het FD tot slot bij BNR. De import van LNG ter vervanging van Russisch gas (dat mondjesmaat nog altijd wel deze kant op komt per pijpleiding en boot) is per definitie duurder.