Energie-update: Gasprijs zakt tot onder 30 euro

De TTF-gasprijs is maandag tot onder de 30 euro gezakt. De laagste gasprijs in vier maanden tijd. Dinsdagochtend opende de daggasmarkt op 30,2 euro per megawattuur, om daarna snel tot onder de 30 euro te zakken.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt dinsdag op ruim 97 euro per megawattuur. Een stuk hoger dan maandag (84,5 euro). De piekuren komen ruim boven de 100 euro uit. 107,57 voor de uren tussen 7-23 uur en zelfs ruim 112 euro gemiddeld voor de uren tussen 8-20. De exacte spotprijzen per uur zijn hier op de website van energiehandelsplatform Powerhouse te bekijken.

De TenneT-data van maandag leren dat er twee onbalanspieken optraden op het net. Om 12.45 kwam het door een overschot tot 1838 euro per megawattuur. Ook om 21.00 kwam het tot eenzelfde piek.

Terwijl de TTF-gasprijs weer is gedaald, nemen de zorgen over LNG-leveringen over zee toe. Onrust in de Rode Zee maakt dat onder meer schepen die het vloeibare gas vervoeren omvaren. Dat levert vertraging op.

Ook Russische tankers met vloeibaar gas gaan omvaren; de Rode Zee is nog altijd onveilig nu de Houthi-aanvallen op schepen doorgaan, meldt Nu.nl dinsdagochtend. Ook Qatarese schepen voeren al om.

Zonnepanelen
Minister Jetten (Klimaat en Energie) is gevraagd te reageren op afnemende interesse in zonnepanelen bij huizenbezitters. Tweede Kamerlid Erkens van de VVD stelde er vragen over. Jetten herkent de daling, maar nuanceert ook de zorgen. Begin 2023 lag de vraag namelijk nog fors hoger. "Over langere termijn bezien, is er echter nog steeds sprake van een aantrekkelijk rendement", stelt de minister.

Hij ziet bij de installatiebranche zorgen over afnemende opdrachten. De minister wijst als oorzaak op onrust onder consumenten over onduidelijkheid rondom de salderingsregeling en terugleverkosten. Dit voorjaar wil de minister met een wetsvoorstel over afbouw van de salderingsregeling meer duidelijkheid geven. Behandeling in de Eerste Kamer is op 6 februari verwacht.

Budget Energie laat klanten met zonnepanelen bijbetalen voor het terugleveren van opgewekte stroom. Dat vindt de energieleverancier eerlijker, schrijft Nu.nl. In weekenden in de lente en zomer krijgen klanten hun stroom gratis, omdat er dan veel wordt opgewekt en weinig wordt verbruikt.

TTF-gasprijs contract februari 2024 t/m 15 januari. Klik hier voor vergroting.


Publicatiedatum:
© /


FreshPublishers © 2005-2024 BPnieuws.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven