KP Holland heeft onlangs de kas van de buurman in De Lier gekocht en flink onder handen genomen. De kas is getransformeerd en o.a. voorzien van gloednieuwe klimaatschermen van fabrikant Svensson. De installatie werd uitgevoerd door Peter Dekker Installaties (PDI).

De kas, voorheen een tomatenkwekerij, werd grondig verbouwd om ruimte te maken voor potplanten. Op de typische KP Holland-manier, met oog voor detail, werd geïnvesteerd in het renoveren van de bestaande installatie. Deze installatie kreeg een flinke opknapbeurt met onder andere nieuwe materialen, het Harmony 2047 FR klimaatscherm en daarnaast slim hergebruik van bestaande onderdelen.

Ook werd een compleet nieuw, tweede klimaatscherm geïnstalleerd aan de onderzijde van het spant, de Obscura 10070 FR WB+B. Met deze toevoeging heeft de kas van 3,5 hectare nu twee klimaatschermen. Samen vormen deze PARperfect. Deze schermoplossing zorgt voor een perfect egale lichtverdeling en een constant PAR-lichtniveau in de kas, ongeacht de buitenomstandigheden.

Energiebesparing in de winter
Hoewel Roy al wat glimpen van het PARperfect-effect heeft gezien, kijkt hij vooral uit naar het voorjaar en de zomer om het echt in actie te zien. “In de winter draait het zowel om het binnenhalen van licht als om energiebesparing, hier is het diffuse doek ideaal voor.” Roy is blij met de klimaatschermen tot nu toe. “Even wennen, dat wel. Ook de Priva-regeling werkt anders. Het was even zoeken naar de juiste instellingen. Maar voor de winter loopt alles nu naar wens en wordt de installatie met name ingezet op energiestrategie. Het is aftellen naar het voorjaar en de zomer waarin de combinatie van de twee schermen zich mag gaan bewijzen.”

De installatie van de klimaatschermen werd verzorgd door Peter Dekker Installaties (PDI). Jeroen de Jonge van PDI doet 35 jaar zaken met KP Holland.

Vlotte verbouwing
De verbouwing van de nieuwe kas begon begin 2023. In januari gingen de tomaten eruit. In februari en maart werd de scherminstallatie voorbereid. Eind mei lag de nieuwe vloer erin; pas daarna, aan het einde van de verbouwing, kwamen de klimaatschermen. Een bewuste keuze, om de schermen mooi schoon te houden. In september kwamen de eerste Kalanchoë-planten in de kas, die in november de markt op gingen. Per januari 2024 gaat de kas vol met Curcuma’s, “een plant die veel licht kan gebruiken om te groeien”, aldus Roy.

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
Tel: +31 181 39 26 66
info.nl@ludvigsvensson.com
www.ludvigsvensson.com