Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe machine optimaliseert desinfectie van ladingdragers met schuim

Tholen - Met schuim is de contacttijd tussen vuil en desinfectiemiddel langer, het druppelt er niet snel af en droogt ook niet zo snel op. Zie daar de voornaamste voordelen van desinfecteren met schuim t.o.v. vloeibare desinfectie, en het zijn typisch voordelen waar het moderne tuinbouwbedrijf, en meer in het bijzonder de plantenkweker, wel oren naar heeft.

Toch is het relatief iets nieuws. Limex, een van de grote jongens in industriële reinigingsmachines voor alle mogelijke ladingdragers, bracht in 2017 de eerste schuimmodules op de markt. In deze machines werd het schuim voortdurend hergebruikt, wat natuurlijk goed klinkt, maar ook nadelen had. Recentelijk is de eerste machine geleverd die continu vers schuim aanbrengt, zónder dat dit leidt tot verspilling. “We noemen het Presicion Foaming” zegt Bart lachend.

“Het is een geheel nieuw concept waar we voorlopig mee vooruit kunnen”, vertelt Bart Bovee, een van de technische mannen bij Limex en tevens deel van het sales team. “De machines bevatten schuimmodules, waarin desinfectiemiddel middels perslucht wordt omgezet in schuim. Voorheen vingen we het schuim dat van bijvoorbeeld de kratten of zaaitrays afdruipt op en brachten dat weer terug de machine in. Nadeel is dat schuim zijn kracht en aanhechtingsvermogen verliest bij hergebruik. Met de nieuwe generatie schuimunits wordt altijd vers schuim aangebracht, waarbij het afdruipen van schuim tot een absoluut minimum wordt beperkt. Een minimale hoeveelheid overtollig schuim wordt opgevangen en separaat opgeslagen opdat het later voor andere doeleinden, zoals desinfectiematten of het reinigen van andere kasmaterialen of -oppervlakten, kan worden gebruikt.”

Voordeel van vers schuim is dat de desinfectiekracht gedurende de dag op hetzelfde niveau blijft. Een besturingssysteem zorgt ervoor dat er alleen geschuimd wordt als producten zich in de schuimtunnel bevinden. Zit er niets in, dan wordt er geen schuim gespoten en is er dus geen verbruik.

In principe kan met tal van middelen worden gewerkt, maar de praktijk is dit bijna altijd Menno Florades van een Duitse fabrikant. Volgens Bart zweren met name Duitse jongeplantenkwekers hierbij, te meer omdat dit één van de weinige middelen is dat in de bio-teelt gebruikt mag worden. Volgens de fabrikant laat het middel geen residu achter, afhankelijk van de teelt kan na desinfectie direct gezaaid worden of is een bepaalde wachttijd geadviseerd.

De schuimmodule wordt in de praktijk achter de reinigingsmodule geplaatst. Eerst wordt dus het vuil verwijderd, eventueel wordt dan water afgeblazen en pas dan wordt er gedesinfecteerd. “Het oppervlak moet zo schoon en zo droog mogelijk zijn”, vertelt Bart, “want dan hecht het schuim het best. Pas dan kun je een lange contacttijd garanderen, iets dat een goede toepassing van Menno florades bovendien vereist. We adviseren het gereinigde product na aanbrenging van het schuim niet op de tocht te zetten, of buiten in het zonnetje want dan drogen ze te snel op. En om te voorkomen dat de vogeltjes erop gaan zitten, zoals een klant een keer is overkomen. Grappig, maar je kunt mooi op nieuw beginnen.”

Limex heeft inmiddels 20 à 30 reinigingsmachines met schuimmodules in de markt gezet. Klanten zitten in heel West Europa, met een zwaartepunt in Duitsland en bij de jongeplantenkwekers en in Nederland bij zaadveredelaars. Vanuit het verre buitenland is ook interesse gemeld, men hoopt binnenkort de eerste units in Mexico te bezorgen.

Voor meer informatie:
Limex Machine Exploitatie B.V.
[email protected]
www.limex.nl