De vorstperiode is nog niet voorbij, maar de gasprijs zakte maandag alweer een stukje terug. Het TTF-februaricontract en ook daggas handelt daardoor dinsdagochtend in de range 30-31 euro per megawattuur.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt dinsdag op ruim 96 euro per megawattuur. Dat is een net iets lagere prijs dan de 99 euro van maandag.

Exportrecord
Energiespecialisten wijzen op hoe Europa qua elektriciteitsvoorziening aan elkaar verbonden is. Frankrijk en Duitsland importeren veel elektriciteit, met Nederland als belangrijke leverancier. Maandag noteerde Nederland zelfs een exportrecord, deelt Jean-Paul Harreman van EnAppSys op LinkedIn. De 8437 megawattuur tussen 14-15 was hoger dan het record van 6 juni 2023.

Vanwege de exportvraag draaiden, ondanks veel wind- en zonopwek, alsnog ook gas- en kolencentrales, deelt Martien Visser op sociaal mediaplatform X. Hij is hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool.

Gronings gas
Vanwege de winterkou zijn twee Nederlandse gaslocaties in Groningen weer even opgestart. De temperatuur zakt vandaag onder de min 6,63 graden Celsius. "Ofschoon de afwijking dus minimaal is en voor zeer waarschijnlijk een zeer korte periode, zullen op basis van het vaststellingsbesluit twee productielocaties op de waakvlam worden gezet", deelt staatssecretaris Vrijbrief met de Tweede Kamer.

NAM zal de productielocaties weer sluiten, als uit de publiek beschikbare data van KNMI blijkt dat binnen een tijdshorizon van 14 dagen geen gemiddelde effectieve etmaaltemperatuur van -6,5 graden Celsius meer wordt verwacht. Zoals het er nu naar uitziet is dit het geval op woensdag 10 januari, aldus in zijn brief aan de Kamer van maandag.


Grafische weergave 'day ahead flows' 9 januari. Het toont de verbondenheid van Europa op elektriciteitsgebied. De grafische weergave is van Nord Pool Group.

Olieprijs
De prijs voor een vat ruwe olie is maandag fors lager gesloten, nadat Saoedi-Arabië de prijzen voor ruwe olie voor alle regio’s verlaagde. Volgens analist Hans van Cleef van Publieke Zaken wil Saoedi-Arabië met de lagere prijzen de concurrentie blijven aangaan met de lagere spotprijzen om niet verder marktaandeel in te leveren. Hij zegt bij IEX: "Maar goed, uiteindelijk blijft de verlaging beperkt. Interessanter zijn wat mij betreft de langere termijn risico's waar Saoedi-Arabië mee te dealen heeft."