Bij het schrijven van deze nieuwe energie-update dwarrelen er enkele verdwaalde sneeuwvlokjes naar beneden. Samen met (gevoels)-temperaturen onder 0 is het even echt winter.

In reactie op de naderende winterkou steeg de gasprijs vrijdag verder door. Voor het februaricontract kwam de prijs uit op 34,5 euro per megawattuur. Maandagochtend is er van een verdere stijging van de daggasprijs op de Title Transfer Facility geen sprake. De mark opende op 33,83 euro per megawattuur, om in de twee uur daarna te dalen.

Echt schrikken van wat winterkou is ook niet nodig met goed gevulde gasvoorraden (een zekerheid, ook bij het uitblijven van een Haagse update over de vulgraad) en een stabiele LNG-aanvoer.

Negatieve stroomprijzen bleven afgelopen weekend ver weg. De EPEX-dagprijs ligt met ruim 99 euro redelijk in lijn met de weekendprijzen in de range van 86-88 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs, maandcontract februari 2024, t/m 5 januari 2024. Klik hier voor de gasactualiteit bij de TTF.

Duitsland verwacht de komende weken een enorme daling van de windproductie. In combinatie met een koudegolf in heel Europa wordt een stijging van de energieprijzen verwacht, deelt Kyle Hewitt namens EnAppSys Energy Insights op LinkedIn. Fossiele brandstoffen zullen aangewend worden voor elektriciteitsopwekking.

De Russische toevoer van olie dreigt volledig verstoord te raken door een nieuw Amerikaans sanctiepakket tegen handelaren en scheepvaartmaatschappijen die Russische grondstoffen vervoeren. Dat meldt Bloomberg. BNR schrijft erover.