Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie besparen met AC-folie tijdens de vrieskou

Na een lange periode van regen volgt (eindelijk voor schaatsfans) een periode van vrieskou in de Nederlandse winter. Veel telers hebben een anti-condens scherm aangeschaft of zelfs al hangen om verlies van energie te voorkomen, weet Henri van Hemert van Oerlemans Plastics Horticulture.

"Anti-condensfolie bespaart tot wel 35% aan energiekosten en komt dus zeker nu van pas met het koude weer in aantocht. Het materiaal wordt vele jaren gebruikt, ook als tweede of zelfs derde scherm. De anti-condensfolie wordt in de wintermaanden gebruikt als extra scherm om een goed klimaat te krijgen bij de nieuwe teelt door de warmte in te sluiten, en hierdoor helpt het dus ook nog eens met het besparen op energie."


Teler rijgt AC-folie, in plaats van nieten.

Unieke eigenschap
De Nederlandse producent heeft rollen met anti-condensfolie in alle breedtes op voorraad. "Een tuinbouwondernemer die voor het lopende seizoen deze energiebesparende maatregel alsnog nodig heeft, kan per direct nog bestellingen plaatsen. Uiteraard zo lang de voorraad strekt."

De folie zorgt als het ware een barrière die de warmte binnenhoudt, en het condens in een laagje vastgehouden, legt Henri uit. "Dat is iets dat gewone folie niet doet. Hierdoor druppelt het vocht niet naar beneden in de kas."

De folie kan op maat worden geleverd voor elke kas, kaplengte, en maatlengte. De folie kan ook met elke perforatie gemaakt worden, om zo per kas een zo homogeen mogelijk klimaat te creëren.

Gasbesparing
Bij VOF van Winden, het tuinbouwbedrijf van Harry van Winden uit het Brabantse Made, zijn ze afgelopen jaar begonnen met het gebruiken van de anti-condensfolie (AC-folie) van Oerlemans Plastics Horticulture voor de komkommerteelt. "Ik bespaar zelf toch al gauw zo'n 5 kuub gas per week op mijn 28.000 m2 bij een gemiddelde winter,” vertelde Harry afgelopen herfst op dit kanaal.

Voor meer informatie:
Henri van Hemert
Oerlemans Plastics Horticulture
Kleibergsestraat 4
4265 GB Genderen
Tel.: 06-52390199
[email protected]

Publicatiedatum: