Dat verzucht Philippe Appeltans van BelOrta bij de VRT. De directeur van de coƶperatie blikt bij de omroep, na publicatie van de jaarresultaten, terug op 2023. Het jaar waarin Belgische tomaten de toeristen achterna reisden.

"Het was te heet en te droog in Zuid-Europa voor een lokale tomatenoogst. Daardoor kochten distributeurs in Spanje, Griekenland en de Balkan onze tomaten aan die in de lokale winkels zijn beland. Ook de Duitse markt kocht deze zomer vaker Belgische tomaten omdat ze niet terecht konden bij Spaanse telers."

Bij de VRT wijst hij voor 2024 verder op uitdagingen buiten onder meer klimaat en geopolitiek. "De vergunningenkwestie speelt uiteraard ook in onze sector. Probeer maar eens een nieuwe serre te bouwen in Vlaanderen", zegt Appeltans.

"Daarnaast zijn er de strengere regels voor gewasbeschermings-middelen die Europa wil opleggen. In een nat klimaat als het onze zal dat gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van bepaalde groenten en fruit. Ik denk aan de kersenteelt die zeer lastig is."

Bron: VRT