Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Probeer maar eens een nieuwe serre te bouwen in Vlaanderen"

Dat verzucht Philippe Appeltans van BelOrta bij de VRT. De directeur van de coƶperatie blikt bij de omroep, na publicatie van de jaarresultaten, terug op 2023. Het jaar waarin Belgische tomaten de toeristen achterna reisden.

"Het was te heet en te droog in Zuid-Europa voor een lokale tomatenoogst. Daardoor kochten distributeurs in Spanje, Griekenland en de Balkan onze tomaten aan die in de lokale winkels zijn beland. Ook de Duitse markt kocht deze zomer vaker Belgische tomaten omdat ze niet terecht konden bij Spaanse telers."

Bij de VRT wijst hij voor 2024 verder op uitdagingen buiten onder meer klimaat en geopolitiek. "De vergunningenkwestie speelt uiteraard ook in onze sector. Probeer maar eens een nieuwe serre te bouwen in Vlaanderen", zegt Appeltans.

"Daarnaast zijn er de strengere regels voor gewasbeschermings-middelen die Europa wil opleggen. In een nat klimaat als het onze zal dat gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van bepaalde groenten en fruit. Ik denk aan de kersenteelt die zeer lastig is."

Bron: VRT

Publicatiedatum: