De TTF-gasprijs is iets gaan stijgen met kouder weer op komst. Niet schrikbarend en ook te verwachten. De daggasprijs opende vanochtend op 34,1 euro per megawattuur. De prijs voor het dichtstbijzijnde contract, februari 2024, ligt donderdagochtend op 33,5 euro per megawattuur.

Negatieve stroomprijzen bleven vannacht uit. De EPEX-dagprijs ligt donderdag op 84,6 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs, maandcontract februari 2024, t/m 3 januari 2024. Klik hier voor de gasactualiteit bij de TTF.

Aan het begin van het jaar staat het team Energy Research & Strategy van Publieke Zaken nog één keer stil bij 2023, met een blik op onder meer de olieprijsontwikkelingen. De olieprijs werd in 2023 vooral gedomineerd door tegenstellingen, stelt men in een marktrapport.

Aan de ene kant werd de olieprijs omlaag geduwd door de gevolgen van economische tegenslag. Aan de andere kant besloot OPEC+ de producties terug te schroeven. Verder zorgen geopolitieke spanningen voor opwaartse prijsdruk.

Over de gasmarkt schrijven de energieanalisten dat de markt krap is. Op de korte termijn lijkt het voorlopig goed te gaan. Lange termijnrisico's houden volgens de analisten nog enkele jaren aan. De grootste onzekerheden op de langere termijn zitten aan de aanbodkant.

Veel landen zetten inmiddels in op langjarige contracten met het Emiraat. Nederland niet, constateert men. De overheid is terughoudend. "Hier geldt vooralsnog een voorkeur voor het aankopen op de korte termijnmarkten en het vermijden van langjarige verplichtingen (wat volgens ons vooral langjarige zekerheden zijn)."