Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie mogelijk voor vergassing van reststromen

Vanaf 15 februari 2024 kunnen ondernemers DEI+-subsidie aanvragen voor een demonstratieproject voor de vergassing van reststromen, zoals organisch afval. Dat meldt het RVO. Een productie-installatie zet het organische materiaal dan om in gas. Dit proces zorgt voor een duurzame productie van energiedragers en grondstoffen, en is een alternatief voor fossiele grondstoffen.

Hergebruiken van afval
De subsidie is voor de demonstratie van installaties die afval (zoals biogene reststromen) vergassen. Na dit proces van vergassing ontstaat syngas. Dat wordt gebruikt voor de productie van groen gas, methanol, geavanceerde transportbrandstoffen, chemicaliën. Of het wordt gebruikt in de industrie als grondstof. Hierdoor worden hernieuwbare (duurzame) bronnen beter benut en worden deze weer als grondstof gebruikt.

Dit sluit goed aan bij een circulaire economie, waarin grondstoffen en materialen maximaal benut en hergebruikt worden. De grote uitdaging in de overgang naar duurzame energie (energietransitie) is om duurzame alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen en -grondstoffen.

Veelzijdige grondstof
Hoe werkt het? In een productie-installatie wordt afval veranderd, zoals groenafval en sloophout, bij hoge temperatuur of druk in syngas. Zo kan koolstof uit het afval opnieuw gebruikt worden. Het syngas wordt vervolgens gebruikt als grondstof. Dit kan dan weer omgezet worden tot brandstoffen als groen gas of in chemicaliën. Syngas is daarom een veelzijdige grondstof voor de industrie.

€ 98 miljoen uit Klimaatfonds
Het geld voor de subsidie komt uit het Klimaatfonds. De subsidie is voor ondernemers die willen investeren in de demonstratie en opschaling van deze vergassingstechnologie. Het Klimaatfonds is één van de belangrijkste instrumenten uit het coalitieakkoord om financiering mogelijk te maken voor maatregelen die bijdragen aan het doel van ten minste 55% CO2-uitstootvermindering in 2030. Hiervoor stelt het coalitieakkoord € 35 miljard beschikbaar.

Aanvragen
Investeert een ondernemer in een productie-installatie voor het vergassen van afval? Dan is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het demonstratieproject. Men kan de subsidie DEI+: Vergassing van reststromen aanvragen van 15 februari 2024 tot 29 augustus 2024. Zorg er dan voor dat men de benodigde vergunningen heeft. En dat het project voldoet aan de duurzaamheidscriteria van de richtlijn voor hernieuwbare energie.

Bron: RVO

Publicatiedatum: