Er is voor het eerst weer echt gehandeld in TTF-gas vanochtend. De markt voor het dichtstbijzijnde contract, februari 2024, opende op 31 euro per megawattuur. De EPEX-elektriciteitsprijs dook vannacht weer onder 0, om vanaf 6 uur er weer boven 0 uit te komen. De dagprijs ligt op ruim 51 euro per megawattuur.


De laatste stand van zaken (29 december) voor wat betreft de TTF-gasprijs, maandcontract februari 2024. Klik hier voor de gasactualiteit bij de TTF.

Dit weekend is kou op komst. Ook wijzen energiespecialisten van energiehandelsplatform Powerhouse in een weekupdate op 'meer dreiging uit het Midden-Oosten'. Ook zal een afnemende wind voor meer gasvraag vanuit elektriciteitscentrales gaan zorgen. Vooralsnog is de vraag naar gas gering, is er een ruime voorraad en is de
aanvoer stabiel, constateert men.

Hoogleraar energietransitie Martien Visser, werkzaam bij Hanzehogeschool en Gasunie, voorspelt voor 2024 ook meer negatieve uurprijzen voor elektriciteit op doordeweekse dagen, op social mediaplatform X.

2023 was een recordjaar voor negatieve day-ahead prijzen. Jean-Paul Harreman van EnAppSys Energy Insights gaat op LinkedIn in op de drijfveren in negatieve prijzen in verschillende regio's.