Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Druk op de gasprijs neemt af

Er is voor het eerst weer echt gehandeld in TTF-gas vanochtend. De markt voor het dichtstbijzijnde contract, februari 2024, opende op 31 euro per megawattuur. De EPEX-elektriciteitsprijs dook vannacht weer onder 0, om vanaf 6 uur er weer boven 0 uit te komen. De dagprijs ligt op ruim 51 euro per megawattuur.


De laatste stand van zaken (29 december) voor wat betreft de TTF-gasprijs, maandcontract februari 2024. Klik hier voor de gasactualiteit bij de TTF.

Dit weekend is kou op komst. Ook wijzen energiespecialisten van energiehandelsplatform Powerhouse in een weekupdate op 'meer dreiging uit het Midden-Oosten'. Ook zal een afnemende wind voor meer gasvraag vanuit elektriciteitscentrales gaan zorgen. Vooralsnog is de vraag naar gas gering, is er een ruime voorraad en is de
aanvoer stabiel, constateert men.

Hoogleraar energietransitie Martien Visser, werkzaam bij Hanzehogeschool en Gasunie, voorspelt voor 2024 ook meer negatieve uurprijzen voor elektriciteit op doordeweekse dagen, op social mediaplatform X.

2023 was een recordjaar voor negatieve day-ahead prijzen. Jean-Paul Harreman van EnAppSys Energy Insights gaat op LinkedIn in op de drijfveren in negatieve prijzen in verschillende regio's.