Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep nieuwe projectideeën Kas als Energiebron voorjaar 2024

Kas als Energiebron heeft een oproep gedaan om nieuwe projectideeën in te dienen. Naast de reguliere middelen vanuit het ministerie van LNV en vanuit Kennis in je Kas (KijK), heeft LNV in het kader van het klimaatbeleid additionele middelen beschikbaar gesteld. Projecten die bijdragen aan het versneld en substantieel realiseren van de CO2-reductie komen in aanmerking voor deze middelen. De voorstellen kunnen leiden tot financiering van energieprojecten vanaf maart 2024. Indicaties voor mogelijke nieuwe projecten moeten uiterlijk 22 december zijn ingeleverd.

CO2 emissie sterk gedaald
De totale CO2-emissie van de glastuinbouw was een aantal jaren vrij stabiel rond de 6 Mton en is in 2022 sterk gedaald met 25% tot 4,9 Mton volgens WEcR. De hoge gasprijs heeft zoals verwacht grote impact gehad op de CO2 emissie. De daling is hoofdzakelijk het gevolg van een lager verbruik per m2. Bedrijven hebben ingrijpende keuzes moeten maken t.a.v. energiebesparing (zoals meer schermen, LED-belichting, teeltstrategie) en/of extensivering (zoals andere teelt- of afzetplanning, tijdelijke teeltstop, ander gewas). De grote vraag is wat structureel van aard is en wat tijdelijk.

Grote uitdaging
Ondanks de enorme daling in 2022 blijft er een grote uitdaging om de CO2 emissie verder te reduceren richting 2030 en verder zoals afgesproken in het convenant Energietransitie Glastuinbouw 2020 - 2030. Daar zijn de afspraken in het klimaatakkoord en het coalitieakkoord geconcretiseerd en uitgewerkt samen met de betrokken partijen Glastuinbouw Nederland, Greenports Nederland en de ministeries van LNV, EZK en Financiën.

Het doel is grofweg om de CO2 emissie in 2030 te halveren t.o.v. 2020 en de ambitie is om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Het afschaffen en inperken van de vrijstelling energiebelasting voor ketel- en WKK gas gaat daarbij grote impact hebben samen de heffing van het nieuwe CO2 sectorsysteem. Dit betekent dat tuinbouwondernemers echt stappen moeten zetten en plannen moeten gaan maken om minder aardgas te gaan verbruiken. De kennis uit het onderzoek zal daarbij een belangrijke bijdrage moeten leveren.

Meer informatie is te vinden in deze brief.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: