Naktuinbouw introduceert een nieuwe realtime RT-PCR voor detectie van INSV en TSWV in tuinbouwgewassen. Daarbij maakt men gebruik van een techniek om RNA op een snelle manier te vermeerderen.

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of het pathogeen aanwezig is.

Virussen INSV en TSWV

  • Impatiens necrotic spot virus (Impatiens-vlekkenvirus; INSV) wordt overgebracht door met name Californische trips (Frankiniella occidentalis). Veel siergewassen kunnen worden geïnfecteerd, maar INSV wordt ook in groentegewassen gevonden zoals in paprika. Het virus kan kringvlekken veroorzaken, maar ook necrose. Afhankelijk van het gewas is er soms alleen een lokale infectie, in andere gewassen trekt het virus verder de plant in (systemisch).
  • Tomato spotted wilt virus (Tomatenbronsvlekkenvirus; TSWV) wordt eveneens overgebracht door met name Californische trips. De waardplantreeks van TSWV is breder dan van INSV, naast veel siergewassen worden het virus ook regelmatig in groentegewassen gevonden. Ook hier is er soms alleen een lokale infectie, maar in sommige gewassen kan het virus systemisch worden.

Ernstige stengel- of topnecrose kan verward worden met een bacterieziekte. Beide virussen kunnen ook tegelijkertijd in één plant voorkomen, maar dit is wel een uitzondering. INSV en TSWV kunnen in één PCR getoetst worden, waarbij er wel onderscheid gemaakt wordt tussen INSV en TSWV.

Bron: Naktuinbouw