Dinsdag 12 december vond de eerste editie van de Tour de Agri plaats. Op een laagdrempelige manier konden werkzoekenden en medewerkers van gemeente en het UWV tijdens de tour kennis maken met de werkmogelijkheden binnen de agrarische sector.

De deelnemers bezochten twee agrarische bedrijven en een praktijkschool. “De werkzoekenden kunnen met de tour gelijk in gesprek gaan met het bedrijf, de sfeer ervaren en zien hoe het bedrijf eruit ziet. Dit neemt veel drempels voor hen weg,” vertelt Robert Veenstra van de boerenorganisatie LTO Noord in onderstaand verslag van hun hand.

Kijken op de werkvloer
Binnen de agrarische sector worden er veel nieuwe werknemers gezocht. Kwekerij Wouters en woon- en zorgboerderij ’t Boerenerf opende daarom de deuren. Met de spelersbus van PEC Zwolle werden de 40 geïnteresseerden opgehaald en startte de tour langs de bedrijven.

Bij de kwekerij kregen de werkzoekenden de kans om met eigen ogen te zien welke functies het bedrijf en de sector voor hen te bieden heeft. “Ik heb in het verleden in de sector gewerkt als bijbaan, maar er is zo veel geïnnoveerd. Ik zie mijzelf hier zeker weer werken,” gaf een enthousiaste werkzoekende na afloop aan.

De tour werd vervolgd met een bezoek aan Aeres MBO en praktijkleren in Emmeloord. De deelnemers kregen informatie over de mogelijkheden voor eventuele bij- en omscholing. Ook kregen zij een rondleiding langs de faciliteiten die de school te bieden heeft.

Op de woon- en zorgboerderij kon men in gesprek met zowel medewerkers en bewoners om te onderzoeken of dit werk echt bij ze past. “Ik had mij speciaal aangemeld voor deze tour om letterlijk een kijkje in de keuken te krijgen. De agrarische bedrijven zijn erg open en bereid mee te denken met mijn huidige situatie,” gaf een deelnemer aan.

Eerste sollicitatiegesprekken gepland
Na een rondleiding door de kassen en over de boerderij konden iedereen zijn of haar gegevens achterlaten om later een echt sollicitatiegesprek te kunnen voeren. Veenstra: “We kijken terug op een succesvolle eerste editie van Tour de Agri. De eerste sollicitatiegesprekken zijn gepland en er worden afspraken gemaakt over proefmogelijkheden op de bedrijven”.

“Als LTO Noord vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt om in onze sector te komen werken,” geeft Robert Veenstra aan. “Werkgevers in de land- en tuinbouw staan bekend om hun laagdrempeligheid, deze nieuwe vormen van werven van personeel passen daarom heel goed bij deze sector. Een keer rondkijken om te ontdekken of de agrarische sector een mooie werkplek voor iemand is, is altijd wel mogelijk.”

De Tour de Agri is ontstaan als opvolging van Tour de Food, een initiatief van Upgrade Jezelf. De tour is tot stand gekomen door een samenwerking tussen HCA Zwolle, UWV en LTO Noord.

Voor meer informatie:
Robert Veenstra
LTO Noord
r.veenstra@ltonoord.nl