Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewas groeit sneller dankzij elektromagnetische energie

Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) toont aan dat elektromagnetische (EM) energie gewassen aanzet tot versnelde groei. Het onderzoek is recent gepubliceerd in het rapport ‘Effecten van de ParXtra modulator op de groei van potplanten’. Met gelijke inzet van licht en warmte bereiken gewassen al snel circa 30% meer drooggewicht dan bij een traditionele behandeling.

De unieke vondst kan een gamechanger zijn voor de sector, stelt WUR-onderzoeker Kees Weerheim. ‘De technologie kan significant bijdragen aan verduurzaming van de glastuinbouwsector en verhoging van het teeltrendement; hier gaan we diepgaander onderzoek naar doen.’

Het activeren van gewas door inzet van elektromagnetische energie, is nog niet eerder toegepast in de sector. De uitvinder van de gepatenteerde technologie, led-specialist Mark van der Ende, kwam er bij toeval achter dat gewassen niet alleen op licht reageren maar ook op bepaalde frequenties van elektromagnetische golven. Hij ontwikkelde de ParXtra modulator, een apparaat dat RF-EM (Radio Frequency Electromagnetic Fields) gebruikt en elektromagnetische golven uitzendt in de bandbreedte van 1-15 MHz. ‘Par’ staat voor photosynthetically active radiation, Xtra voor de extra boost die dit geeft.

Opzienbarende resultaten in testen bij Bunnik Bromelia
Experimenten met de EM-modulator in de teelt van diverse potplanten, groenten en grassen brachten opzienbarende resultaten aan het licht. Onderzoek van WUR met Anthurium en sierananas bevestigden die resultaten. Dat onderzoek vond plaats bij Bunnik Bromelia in Kudelstaart. De biomassa in droge stof van sierananas nam door inzet van ParXtra met 19% toe ten opzichte van de teelt zonder modulators, bij Anthurium was dat zelfs 47%. Bij Sierananas werd de plant in dezelfde tijd 20% hoger. Bij Anthurium werd het bladoppervlak 20% groter en de kluit wortelde circa 10% beter door.

EM-golven activeren gewas
Het WUR-onderzoek onderschrijft dat elektromagnetische golven de groei, de grootte en het gewicht van het gewas bevorderen en er bij bloeiende Anthurium-planten voor zorgen dat het gewas in dezelfde tijd meer en grotere bloemen aanmaakt. De eerste bewijzen van WUR tonen aan dat de groei overeenkomt met de fysiologische veranderingen in deze planten. Met EM-golven schieten planten ook bij weinig licht en warmte in een actieve fotosynthese-modus. WUR stelde vast dat de huidmondjes wijder opengaan, de bladtemperatuur omlaag gaat en de fotosynthese versneld op gang komt.

Een verklaring voor de groeitoename zou kunnen zijn dat de plant minder energie nodig heeft om de bladtemperatuur te verlagen, en er daardoor meer energie over is voor de gewasontwikkeling. Bij gebruik van lage lichtniveaus en assimilatiebelichting zijn de verschillen met traditionele behandelingen het grootst, zo blijkt.

Ook testen in komkommer en tomaat
De wetenschappers van de WUR vonden naast de positieve resultaten geen negatieve effecten van de EM-behandeling in de teelt. De onhoorbare geluidsgolven zijn veilig voor mens en dier. De WUR ziet veel potentie in de technologie en gaat de komende tijd meer en grotere proeven uitvoeren, nu ook op de vruchtgewassen tomaat en komkommer.

30% tot 40% minder energie
Omdat het gewas met de EM-modulator sneller groeit, kan de teelt met 30% tot 40% minder energie voor licht en warmte af. Dat maakt de technologie volgens de onderzoekers en de ontwikkelaars van de techniek 'een echte gamechanger voor de sector'.

Met de stijgende energiekosten staat het rendement bij veel bedrijven onder druk. Versnelde gewasontwikkeling met sterk gereduceerde energiekosten, kan het rendement een flinke boost geven. Tegelijkertijd draagt het bij aan de CO2-reductie die de sector moet bereiken. Omdat de ParXtra een vermogen heeft van 3-5 Watt, is de energiebehoefte van het apparaat zelf minimaal. Per hectare zijn 200 tot 400 modulators nodig.

Het apparaat is nog niet commercieel beschikbaar. ParXtra is in gesprek met partijen om de toepassing in 2024 op de markt te brengen.

Overtuigd van meerwaarde
Siegfried Bunnik, eigenaar van Bunnik Bromelia, is razend enthousiast over de technologie en de mogelijkheden die deze biedt. “We voerden de proef uit met twee batches van 8.500 planten. Beide met identieke omstandigheden, de ene met ParXtra, de andere zonder. Toen ik na zes weken zag dat de planten door de inzet van elektromagnetische energie 30% groter en zwaarder waren dan de andere batch, met dezelfde inzet van licht en warmte, was ik snel overtuigd. De resultaten zijn nu ook wetenschappelijk bevestigd. Ik weet zeker dat deze technologie een grote vlucht gaat nemen.”

Het onderzoeksrapport waar naar wordt gerefereerd is hier in te zien.

Voor meer informatie:
ParXtra
00 31 (0)88 505 6262
info@parxtra.com
www.parxtra.com

Publicatiedatum: