Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De kerstinkopen zijn bijna gedaan

Veilingmeester planten Erik Boland vertelt in de laatste veilingmeesterscolumn van het jaar welke producten deze periode in trek zijn en welke minder. Ook kijkt hij alvast vooruit naar de eerste weken van 2024 en legt hij uit hoe het staat met de voorbereidingen voor het centraal veilen van planten.

Nog eventjes en dan is het kerst. De inkopen voor planten zijn nagenoeg gedaan door onze kopers. De prijsvorming voor planten was de afgelopen weken overwegend zeer matig. Dit zien we eigenlijk elk jaar rond deze tijd. Voor groen zelfs slecht, maar dat gaat snel veranderen. Alleen kerstgerelateerde producten werden soms nog wel goed gewaardeerd.

Cyclamen waren goed aan de prijs, zo ook vaak witte en rode producten als Phalaenopsis en Ardisia. Begonia’s werden redelijk verkocht, behalve de kleine potmaten. Kopers zijn vrijwel alleen maar gericht op de kersthandel. Alle andere producten zijn zeer moeilijk te verkopen, ook al doen wij als veilingmeesters er alles aan om toch nog redelijke prijzen te realiseren. Als ik ook kijk in winkels, tuincentra en straathandel, zie ik alleen maar rood, wit en kerstbomen te koop staan. Geel, roze en paarse kleuren staan er nauwelijks. Niet zo vreemd, want de consument heeft daar op dit moment geen oog voor. Natuurlijk zie je daar ook veel kerststerren staan die op de klokken voor soms redelijke prijzen verkocht werden.

Bij de bloemen is het beeld vergelijkbaar. Kerstproducten als Ilex-takken en amaryllis - en de kleuren rood en wit bij de overige bloemen - lopen na Sinterklaas iets op in prijs. De handel in bloemen komt na Sinterklaas op gang. Opvallend dat de duurdere bloemen cymbidium, vanda (orchideeën) en seringen goed aan de prijs zijn.

Voorjaarsgevoel en ‘Kerstboom eruit, groene kamerplant erin’
Met onder andere Muscari, narcissen, tulpen, Primula en Calceolaria zien we het voorjaar alweer lonken op de klok. Een verse start voor het nieuwe jaar willen we allemaal graag maken. Bij mooi, open weer dat niet al te koud is, zal de vraag naar deze producten weer gaan toenemen.

De winkels, tuincentra en straathandel ondergaan een metamorfose. Alles mag weer fris en fleurig, en daar horen ook groene kamerplanten bij. De slogan ‘Kerstboom eruit, groene kamerplant erin’ wordt dan weer alom gescandeerd. De prijzen voor de groene kamerplanten zullen de laatste dagen van het jaar weer gaan oplopen op de klok, en naar verwachting zullen die in de eerste weken van het nieuwe jaar ook goed blijven. Bij bloemen zal de aandacht gaan naar tulpen, hyacinten en dergelijke.

Voorbereiding verhuizing veilingmeesters planten Aalsmeer en centraal veilen planten
De plantenveilingmeesters zijn volop bezig met de voorbereidingen voor centraal veilen. Wie gaat er op welke klok veilen? Met hoeveel klokken gaan we veilen? Hoe gaan we om met het minimum-afnamebeleid? Hoe gaan we de veilgroepen verdelen over de diverse klokken? Wat gaan we met de starttijd van de klokken doen? Er zit nu immers verschil in starttijd van de klokken op Naaldwijk en Aalsmeer. We zijn nu druk bezig om goede antwoorden op dit soort vragen te geven. Data helpt ons daar goed bij, maar ook het veilingmeestergevoel van de markt nemen we hier zeker in mee.

Ook met de verhuizing van de veilingmeesters planten Aalsmeer zijn we druk bezig. Veilingmeesters van Aalsmeer gaan straks vanuit een veilstudio veilen en zitten dan zelf niet meer in de tribune. Toch zal dat qua veilen niet veel veranderen. Vandaag heb ik bijvoorbeeld op klok 12 Naaldwijk geveild vanuit een veilstudio in Aalsmeer. Voor 2024 liggen weer voldoende uitdagingen voor de hele sector in het verschiet.

Een gezond en gelukkig 2024
Tot slot wensen de schrijvers van de veilingmeesterscolumns u graag allemaal fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2024 toe!

Connect to grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok. Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland via 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.

Publicatiedatum: