Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw bijeen rond thema circulaire grondstoffen

Afgelopen donderdag 7 december organiseerde Van der Knaap Groep een kennisbijeenkomst over de ontwikkelingen rondom circulaire grondstoffen. Vier experts op het gebied van grondstoffen, substraten en onderzoek deelden hun visie op de ontwikkelingen en de toekomst van veen en circulaire grondstoffen in de tuinbouw.Verlagen milieu-impact
De 65 aanwezigen, met verschillende achtergronden (waaronder potplanten-, boom-, tuinplanten- en tropische plantenkwekers), luisterden aandachtig naar de presentaties van de vier sprekers.

Jesse Schevel, afgevaardigde van Glastuinbouw Nederland in Brussel, zette uiteen met welke wet- en regelgeving de sector de komende jaren te maken krijgt. “Tuinbouw wordt bepaald in Brussel”, aldus Schevel. Dit is waar onder andere het milieu- en klimaatbeleid wordt gemaakt, zoals de Europese Green Deal.

Hein Boon, directeur van Stichting Responsibly Produced Peat, benadrukte het belang van verantwoorde veenwinning. Stichting RPP ziet bij veenwinning toe op behoud van biodiversiteit, nazorg voor de gebieden en overleg met belanghebbenden voor selectie en na gebruik. De discussie over het gebruik van veen is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt, met als resultaat het opstellen van een convenant door verschillende partijen uit de sector, overheid en ngo’s in 2022.

Namens Stichting RHP nam Marco Zevenhoven het woord om dit zogenaamde substraatconvenant toe te lichten. Het uitgangspunt is de verlaging van de milieu-impact van substraten. “Veen uitfaseren is geen doel op zich, maar een consequentie”, verklaarde Zevenhoven. De focus ligt op het vergroten van het aandeel hernieuwbare grondstoffen in substraten. Hierbij staan een goede kwaliteit én veiligheid van grondstoffen voorop.

Hernieuwbare grondstoffen
Dit beaamde ook Chris Blok, als projectmanager verbonden aan Wageningen University & Research. "De doelen uit het substraatconvenant, zoals een aandeel van 35% hernieuwbare grondstoffen in substraat in 2025, kunnen we alleen realiseren door veel onderzoek te doen. Voor de korte termijn betekent dit de bestaande grondstoffen doorontwikkelen, voor de langere termijn ligt de uitdaging in het optimaliseren van de meest veelbelovende grondstoffen uit het onderzoek dat de WUR uitvoert. In ieder geval is het belangrijk dat we telers ondersteunen met een opleidingsaanbod en informatievoorziening”, aldus Blok.

Maatschappelijke discussie veensubstraten
Veen is een de meest gebruikte grondstof voor substraten in de tuinbouw, dankzij de goede fysische, chemische en biologische eigenschappen. De laatste jaren in het gebruik van veen onder een vergrootglas komen te liggen. Vanuit verschillende hoeken stijgt de vraag naar een reductie van veen in groeimedia en een alternatief in de vorm van circulaire en hernieuwbare grondstoffen.

Voor meer informatie:
Van der Knaap
vdk@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info

Publicatiedatum: