Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Alles zat mee"

Vrijdag zakte de korte termijngasprijs toch weer een stukje terug, na een kleine opleving. Maandagochtend zet die daling door. De markt voor het TTF-januaricontract is geopend op 37 euro per megawattuur.

De EPEX-elektriciteitsdagprijs zakte dit weekend voor het eerst in twee weken weer onder de 100 euro per megawattuur. Aantrekkende wind helpt hierbij. In de nachten van zaterdag op zondag en van zondag op maandag zakte de prijs voor het eerst in tijden ook weer richting '0'. Negatieve uurprijzen waren er niet.

De EPEX-dagprijs van maandag 11 december komt op 79 euro per megawattuur uit.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 8 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

De Europese Unie werkt aan nieuwe wetgeving die de import van Russisch gas verder aan banden moet leggen. De regels moeten voorkomen dat landen nog langer bijdragen aan de oorlogskas van de Russische president Poetin, schrijft RTL Nieuws. De wet richt zich ook nadrukkelijk op terminals voor LNG (vloeibaar aardgas). Europese landen importeren namelijk meer vloeibaar gas uit Rusland dan voor de Russische inval in Oekraïne.

De olieprijzen daalden voor de zevende week op rij. De prijzen staan onder druk door zorgen over een wereldwijd overaanbod op de oliemarkt. Ook de prijzen die Nederlanders aan de pomp betalen, dalen verder, deelt BNR op basis van ANP-informatie.

De adviesprijzen aan de Nederlandse pomp liggen maandag 11 december voor 1 liter Euro95 op 2,076 euro en 1,896 voor diesel, zo blijkt uit data van UnitedConsumers.

Het percentage hernieuwbare energie in Nederland steeg van 9 in 2019 naar 15 in 2022. De doelstelling van Nederland is dat 27 procent van het energieverbruik in 2030 uit hernieuwbare bronnen komt, zoals biomassa, zon en wind. De doelstelling hangt samen met de Europese Green Deal, die precies vier jaar geleden door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Dit meldt het CBS.

Europa blijft inzetten op waterstof. Op het politieke front is met een nieuwe voorlopige deal weer een stap gezet weg van gas. De bedoeling is dat landelijke infrastructuur voor elektriciteit, gas en waterstof gerealiseerd moet worden met oog voor een EU-breed netwerk.

De bijstook in Nederlandse energiecentrales verbrandt een halve Veluwe in twee jaar tijd. Daarop wijst Climategate aan de hand van CBS-cijfers.