De gasprijs is na een opleving eind vorige week maandag toch weer verder gedaald. Dat resulteert dinsdagochtend zelfs in een gasprijs voor het dichtstbijzijnde maandcontract die (nipt) onder de 40 euro per megawattuur ligt. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt nagenoeg gelijk aan maandag.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 4 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Energieanalisten van energiehandelsplatform Powerhouse schrijven in een nieuwe update van 5 december dat de eerste wintertest goed is doorstaan en vertrouwen geeft. We citeren: "Warmer weer is in aantocht en voor de maand december lijkt het weer warmer dan gemiddeld te gaan worden. Met het gezonde aanbod via LNG en leidingen verdwijnen de winterzorgen even naar de horizon. Het lijkt een rustige week te gaan worden waarbij wel gelet zal worden op de weersontwikkelingen."

Nog nooit kwam er zoveel stroom uit windmolens als in november. Maar liefst 35 procent van alle verbruikte elektriciteit in Nederland werd in november opgewekt door windmolens. Een nieuw maandrecord, waarbij Change.Inc stil staat.

Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot ‘energiechaos’, zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai. BNR haalt een ANP-bericht aan dat over deze uitspraak gaat.

Eurocommissaris Hoekstra haalde ook de headlines met een reactie op een uitspraak van de voorzitter van de klimaattop COP28, Sultan al-Jabr. Hoekstra zegt bij de NOS dat er op de klimaattop een afspraak over de afbouw van olie en gas moet worden gemaakt, anders is de top mislukt.

COP28 is naast klimaattop ook verkoopshow voor het bedrijfsleven, constateert BNR. Ook de tuinbouw roert zich: "Wij kunnen een bijdrage leveren aan klimaatdoelen."