In Linxia Hui, een provincie in de diepe binnenlanden van China, wordt een giga-rozenproject uit de grond gestampt. Op dit moment is 20 ha in productie en worden dagelijks 200.000 rozen geproduceerd, die bestemd zijn voor zowel de nationale markt als voor de export. Dit is echter nog maar het begin, gefaseerd wordt het nog veel groter. Fase 2 is in aanbouw, volgend jaar moet 67 ha in productie zijn. En over vijf jaar, dan staat er 200 ha rozen en worden er naar schatting 700 miljoen stelen op jaarbasis geteeld.


Foto's zijn van Planti Inc., een Chinese toeleverancier

Met andere woorden, een productie die in areaal en volume vergelijkbaar is met de gehele Nederlandse rozen BV. In dit artikel op China Daily spreekt men een Russische handelaar, ene Rinad Ageev, die vertelt zijn rozen direct te kunnen kopen van het bedrijf dat formeel Linxia Yinong Agriculture and Animal Husbandry Investment Co. heet. Dankzij het befaamde Belt en Road project is het gebied recentelijk ontsloten en kunnen de rozen per vrachtwagen en trein naar Moskou, maar uiteraard ook andere landen (genoemd wordt o.a. Kazakhstan), geƫxporteerd worden.

Interessant is ook dat diezelfde Belt en Road er in elk geval mede voor gezorgd heeft dat de aanleg en uitvoerbaarheid van een project als deze Ć¼berhaupt haalbaar en zinvol is. Traditioneel is de veel zuidelijker gelegen provincie Yunnan de sierteelthoofdstad van het land, maar ook of zelfs juist hier, zo vertelt directeur Zhang Yongyou, is teelt goed mogelijk. Dat zit hem in twee factoren: hoogte, te weten 2000 meter boven de zeespiegel, en moderne teelttechniek die kan compenseren voor waar het aan plaatselijke omstandigheden ontbreekt. Zo werd in 2021 van overheidswege 600 miljoen yuan (zo'n 78 miljoen euro) investeringsgelden vrijgemaakt, die o.a. is besteed aan zaken als klimaatsystemen, waterzuiveringsinstallaties en bemestingsunits. Deze zijn voor een belangrijk deel gesourced in Europa, specifiek de genetica komt, zo weet China Daily, uit Nederland.