Tholen - Met weer een paar extra kwekers erbij is Plants4U, dat al jaren wordt gehouden in het Noord-Duitse plaatsje Westerstede, het woordje 'huisbeurs' wel ontgroeid. In het 'Boskoop van Duitsland' zetten de boomkwekers traditioneel in deze tijd van het jaar de deuren open om het aanbod te presenteren, en mede dankzij Hans Vlekke en Henk Thielen weet ook de Nederlandse handel er steeds beter de weg.


Organisatie en deelnemers aan de Plants4U beurs

Sommige klanten waren van tevoren sceptisch, maar waren verrast door het aanbod, zo laten de heren weten. De producenten hebben dan ook een grote verscheidenheid aan producten, die voor een belangrijk gedeelte buiten, maar zeker ook in kassen worden geproduceerd.

Nieuw dit jaar was het samenvoegen van wat voorheen twee verschillende, gelijktijdige beurzen waren, te weten die op de kwekerij van Firma Hemmje en die van Pflanzenhandel Lüers. "Deze combinatie, van veel kwekers en het grote aanbod, trok veel volk. Ment name de eerste twee dagen was de aanloop erg goed."

Kijkje op de beursvloer

4000 hectare boomkwekerij
De bedrijven in de regio zijn in veel gevallen aanvoerders op Royal FloraHolland, maar daarnaast ook de grote plantenjongens in Duitsland. De nationale en internationale handel kan er terecht voor een groot assortiment coniferen, klimplanten, caluna, (kerst)boompjes, fruit, hortensia's en nog veel meer. Deze type bedrijvigheid is al meer dan een eeuw specifiek in dit gebied gecentreerd en een groot deel ervan heeft zich sinds jaar en dag verenigd in de Bund deutscher Baumschulen Landesverband Weser-Ems (BdB). Bij de belangenvereniging zijn 650 bedrijven aangesloten die gezamenlijk 4000 ha boomkwekerijproductie vertegenwoordigen. In min of meer georganiseerd verband organiseert men traditioneel de zgn. Oldenburger Winter-Ausstellungen, iets waar Plants4U in zekere zin bij is aangesloten.


De deelnemende bedrijven van dit jaar

Blik vooruit
Binnenkort volgt de evaluatie maar, zo geven Hans en Henk alvast aan, de verwachting is het volgend jaar weer op dezelfde manier te organiseren en dan met wellicht nóg meer kwekers. Speciaal voor Nederlandse kopers, die toch een flink ritje voor de kiezen krijgen en, wil men nog meer bedrijven bezoeken, al gauw krap in de tijd zitten, organiseren zij bovendien een gratis overnachting, een etentje en dit jaar zelfs een feestavond.

Voor meer informatie:
Henk Thielen: 0031 650 646431
E: info@henkthielen.nl
Hans Vlekke: 0031 653 284575 hansvlekke@royalfloraholland.com