Met een gasprijs van 46,1 euro voor het decembercontract opent de TTF-markt week 48. Grote prijsschommelingen bleven afgelopen week uit. Deze week wordt het gevoeliger kouder, er kan sneeuw vallen en de eerste nachtvorst was daar, maar met volle gasopslagen zou dat geen reden voor paniek mogen zijn.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 24 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

AgroEnergy signaleerde vorige week 'voorzichtige prijsdalingen' bij de termijnprijzen voor gas en elektriciteit. Voor deze week is de voorspelling dat de lagere temperatuur in combinatie met minder wind voor hogere spotprijzen kan gaan zorgen, met name bij elektriciteit. De markt verwachtte eind vorige week voor week 48 een gemiddelde EPEX-prijs van 120 €/MWh. De elektriciteitsprijzen bleven dit weekend ver weg van negatieve prijzen. In Finland vrijdag wel, door een menselijke fout.

Voor de komende weken zal de gasmarkt vooral kijken of de vulgraad van de gasvoorraden (significant) onder het niveau van een jaar geleden zal gaan dalen, voorspellen de energiespecialisten in hun weekupdate. "Op dit moment is de gemiddelde Europese vulgraad zo’n 5 procentpunt hoger dan een jaar geleden. Zolang dit het geval is, lijkt het aannemelijk dat de neerwaartse prijsdruk op de energiemarkten aan kan houden."

Met de Nederlandse gasvoorraad zit het voorlopig wel snor, zo leert een update van het ministerie van EZK van 24 november.