De energiemarkten van gas en elektriciteit lieten in de afgelopen week een licht dalende trend zien in de prijsvorming. In de jongste Marktvisie doet AgroEnergy weer een voorspelling voor de prijsontwikkelingen de komende week.

De gasprijzen voor de kortere termijn (tot en met het eerste kwartaal van 2025) daalden met circa 3 €ct/m3. Zo daalde het Dec-2023 gascontract woensdagmiddag (22 november) op de TTF-markt gestaag tot net onder de 43 €ct/m3. Om in het laatste handelsuur wel weer met ongeveer een cent te stijgen. De markt is dus nog steeds wel beweeglijk. De duurste termijncontracten (Dec-2024 tot en met Feb-2025) zijn nu ook duidelijk onder de 50 cent grens gezakt. De verdere jaren laten een zeer beperkte prijsdaling zien.

Bij elektriciteit is de prijsontwikkeling in grote lijnen vergelijkbaar aan gas. Een uitzondering hierop is het decembercontract. Deze is namelijk procentueel gezien minder gedaald dan de gas-tegenhanger. De afgelopen handelsdagen (eigenlijk al sinds begin november) handelt het December base-contract rond de 100 €/MWh. De peakprijs handelt wat hoger, namelijk rond de 125 €/MWh.

Mogelijk dat de prijs van het december contract veel minder mee daalt, als gevolg van de beperkte windverwachting voor Noordwest- Europa in de komende weken. Vanaf de laatste week van november laten de weermodellen een windkracht van 1 à 2 Beaufort zien. Dat is een stuk minder dan de 4 à 5 Beaufort die we in de afgelopen weken regelmatig hebben gehad.

Klik hier voor de uitgebreide Marktvisie