Tholen – Het komt maar weinig voor dat er bij de bouw van de kas als eerste aan de interne logistiek wordt gedacht. Eerst komt de kas, dan de schuur en daarna is vaak de interne logistiek pas aan de beurt. Bij Metazet malen ze er niet om. In Wateringen hebben ze sinds jaar en dag namelijk producten om die interne logistiek, zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw, optimaal in te richten.

Bij interne logistiek ligt de focus op arbeidsbesparing, productieverhoging en arbeidsverlichting. Bekend zijn de verschillende trekkers en het hanging basketsysteem, maar ook een speciale klepelbaan van Wateringse makelij is bij uitstek geschikt om werk lichter te maken.

“Zo’n klepelbaan levert een enorme arbeidsverlichting op”, zegt Wilfred Lange. “Het systeem wordt gebruikt bij het in bloei trekken van bollen. Die kisten wegen makkelijk 25 kilo.” De specialist logistieke systemen wijst erop dat die kisten normaal op de grond staan. “Door ze over de klepelbaan te verplaatsen, hoeven mensen niet meer te bukken. Een ander voordeel is dat er gemakkelijk gemengd kan worden, bijvoorbeeld op kleur. Technisch is het systeem eigenlijk vrij simpel. Het systeem werkt op luchtdruk.”


Klepelbaan

De hele wereld over
Vanwege de omvang van het systeem is de klepelbaan nog niet zo vaak fysiek te zien geweest op een beurs. Het hanging basket-systeem kom je vaker tegen, zowel op de beurs als in de praktijk. “We hebben er inmiddels al meer dan 1600 verkocht.”

Metazet verkoopt het systeem als bouwpakket, met handleiding. “Het gaat de hele wereld over, maar is vooral in Noord-Amerika erg populair”, weet Dolf van der Hoeven. Dolf is directeur Logistiek bij Metazet. “Er zijn telers in Canada die het systeem binnen twee jaar terugverdienen. Dat komt omdat ze minder mensen nodig hebben voor hetzelfde werk. Met ons systeem hangt één man drie banen vol waar ze dat normaal met zes tot acht man deden bij een systeem met een vaste buis en een hoogwerker.”


Het is mogelijk het hanging basket-systeem op één punt te laten zakken waardoor het gewas naar de medewerker toekomt. Inventieve telers wisten op die manier het systeem ook al zo in te zetten dat medewerkers stek van moederplanten kunnen knippen, die al draaiend voorbijkomen.

Eerste stap naar automatisering
De systemen van Metazet kunnen zowel direct bij nieuwbouw als in bestaande bouw ingepast worden. “Voor telers is de aankoop van een Trike de eerste stap naar automatisering”, weet Dolf.

Metazet levert de Trike in drie varianten, afhankelijk van de (trek)kracht die de teler nodig heeft. Wilfred wijst op hoogteverschillen binnen kwekerijen. “Vooral internationaal speelt dat. Daar moet je rekening mee houden. Om die reden bieden we telers aan eerst te testen voordat ze het juiste model kiezen.”


Teler in actie op Trike

Met of zonder bestuurder
Waar de wat kleinere telers doorgaans eerst voor de Trike kiezen, ziet men bij Metazet dat grote telers inzetten op automatisch intern transport. Dat kan met de M-Track, een inductiegeleide trekker. “Je ziet vaak dat de persoon die op de trekker karren transporteert een vrij cruciale persoon is, zoals een bedrijfsleider. Die willen bedrijven dan ook op andere taken inzetten en niet alleen op trekker rond laten rijden. Het voordeel van de M-Track is dat hier geen bestuurder bij komt kijken.”

Het installeren van de inductielijnen neemt Metazet op zich. Eerst wordt de route bepaald inclusief kruisingen waarna de route wordt ingetekend in de kas. Hierna wordt een zaagsnede van 1,5 centimeter in de betonvloer gemaakt en vervolgens worden de trekkers van een klantspecifiek programma voorzien. Helemaal autonoom rijden door de kas zit er ook aan te komen. Op GreenTech Amsterdam bracht Metazet al twee keer de NXT-Row mee. Dat is een platform dat autonoom van pad naar pad door de kas kan navigeren en kan dienen als basis voor verschillende taken.


M-Track

In alle gevallen geldt dat de teler samen met Metazet de rekensom moet maken voor de Return On Investment. Overal waar arbeid duurder wordt, zijn logistieke systemen die arbeid besparen in trek, weten ze in Wateringen. Wilfred: “Met bovendien als resultaat prettige arbeidsomstandigheden voor medewerkers.”

Voor meer informatie:
Dolf van der Hoeven
Wilfred Lange
Metazet
info@metazet.com
www.metazet.com