Nederlandse export krimpt met bijna 5 procent in september

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in september 4,8 kleiner dan in september 2022, meldt het CBS. Er zijn vooral minder chemische producten, voedings-en genotmiddelen, elektronische machines en optische apparaten uitgevoerd dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in september 7,2 procent kleiner dan in september 2022. Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in november minder ongunstig dan in september.

Omstandigheden voor export in november minder ongunstig
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar de omstandigheden voor de export in november minder ongunstig dan in september. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling jaar op jaar van de reële wisselkoersen minder ongunstig was. Ook het producentenvertrouwen van de eurozone en Duitsland was minder negatief. Daarentegen was de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.