Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Rustige energieweek?

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is dinsdag met 1,5 euro gestegen tot net iets meer dan 46 euro per megawattuur voor het decembercontract. Die stijging brengt op de langere termijn de gasprijs voor eind 2024 weer boven de 50 euro.

De EPEX-elektriciteitsprijs komt woensdag uit op ruim 94 euro per megawattuur. Uit TenneT-data komen 2 onbalanspieken op dinsdag 7 november naar voren, om kwart voor 5 en kwart voor 9 lag de prijs voor een kwartier op 1852 per megawattuur.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 7 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Zonnepanelen zijn steeds minder populair. Installateurs zeggen tegen EenVandaag dat het aantal orders met 30 tot soms wel 75 procent gedaald is en dat levert problemen op voor de sector. Maar de dip is tijdelijk, denkt directeur David van den Burg van Zonnefabriek.

Energiehandelsplatform Powerhouse constateert in een vooruitblik op week 45 dat de prijzen 'in rustiger vaarwater' lijken te zijn gekomen. "De temperatuur zal iets gaan dalen maar blijft binnen de gemiddelde waarden. De wind zal gemiddeld aanwezig zijn en de voorraden zijn prima gevuld. Het lijkt dan ook een rustige week op prijzengebied te gaan worden waarbij prijzen niet al te veel zullen bewegen."

Het conflict tussen Israƫl en Hamas en de aanstaande winter zorgden de afgelopen maand op de termijnmarkten voor flinke risicopremies op de energieprijzen. Nu de winter dichterbij komt en de weersvoorspellingen uitgaan van milde temperaturen tot aan februari, nam een groot deel van het eerder ingeschatte risico af, stelt Vattenfall in eveneens een update waaruit blijkt dat het (voorlopig) wat rustiger is op de energiemarkt.

Wij zijn op dit kanaal vrijdag weer terug met een nieuwe energie-update.