Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Virtuele Lysimeter maakt het mogelijk om fertigatie af te stemmen op plantbehoefte

Strenge regels om waterverspilling te verminderen noodzaken telers met kastteelten om fertigatie af te stemmen op de gewasvraag. Om dat voor telers mogelijk te maken berekent de "Virtuele Lysimeter" de in- en outputs van waterstromen. De tool laat een waterbalansoverzicht zien en de potentiele uitspoeling en het bodembocht in drie lagen. Dit geeft telers inzicht in hun bodem en maakt geoptimaliseerde watergift mogelijk met minimale uitspoeling.

In een onderzoek van de WUR "Validatie van de Virtuele Lysimeter" is de VL in de periode 2020-2022 getest op bedrijven met chrysant en biologische vruchtgroente. Dat is gedaan aan de hand van de gemeten drain van de geïnstalleerde fysieke lysimeters. Het bleek dat de berekende waterfluxen over langere perioden goed overeen kwamen met gemeten waarden met vochtsensoren. De VL kan een hulpmiddel voor telers zijn om de watergift af te stemmen op de behoefte van de planten. Daarmee kan de teler voldoen aan de "Zorgplicht."

Bron: WUR

Publicatiedatum: