Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Virtuele koelmonteur nu ook beschikbaar voor partnerinstallateurs in koelbranche

Hightech platform FreezerData wil verder opschalen in de koel- en vriessector, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten, zo meldt het bedrijf. De 'virtuele koelmonteur' biedt een antwoord op het grote tekort aan koeltechnische monteurs. Met het oog daarop trekt de jonge onderneming drie ervaren ondernemers aan voor de Raad van Advies om de opschaling van het platform te realiseren. FreezerData is vanaf heden ook beschikbaar voor partner installateurs in de koelbranche.

FreezerData is een initiatief dat voortgekomen is uit IJskoud, de Amsterdamse specialist in Slim Koelen. Het AI-gestuurde platform is inmiddels al bij 66 organisaties geïnstalleerd, waaronder de GGD Utrecht en het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. De data van de bijna 700 actieve sensoren op koelinstallaties zijn de afgelopen periode gebruikt om het concept verder te optimaliseren (onder meer op het gebied van algoritmes), waardoor verdere opschaling nu binnen bereik is gekomen. Daarbij wordt uitdrukkelijk ook naar de Europese markt gekeken.

Het FreezerData-platform wil het antwoord zijn op het enorme tekort aan geschoold technisch personeel. Daartoe combineert het platform twee functionaliteiten. De eerste is de mogelijkheid om voorspellend onderhoud te doen op basis van realtime inzicht in de status van apparatuur en installaties. "Dat leidt tot efficiënter onderhoud en een substantiële vermindering van uitval en storingen. Daarnaast geeft FreezerData toegang tot de meest recente technische handleidingen en gebruiks- en onderhoudsinformatie van koel- en vriesinstallaties via een ChatGPT-functie in het platform. In combinatie met de sensordata levert dit iedere koelmonteur direct inzicht op hoe eventuele storingen snel – en waar mogelijk op afstand – verholpen kunnen worden."

Nieuwe generatie koelmonteurs
Volgens Henk Komin, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij FreezerData, kampen opdrachtgevers allemaal met dezelfde problematiek. "Ten eerste worden er wettelijk steeds hogere eisen gesteld aan koel- en vriesinstallaties, waardoor deze technisch steeds complexer worden. En daarbij hebben we te maken met vergrijzing onder ervaren vakkrachten, waardoor de onderhoudscapaciteit van de koeltechnische bedrijven afneemt. FreezerData wil een antwoord zijn op beide problemen. We zorgen ervoor dat storingen en uitval structureel worden teruggebracht door vroegtijdige signalering. En we maken die complexe techniek beter toegankelijk voor een nieuwe generatie ‘digital native’ koelmonteurs die gewend is alles online te kunnen vinden", aldus Komin.

Nu het concept zich de afgelopen tijd bewezen heeft in de markt, wil FreezerData het platform opschalen. Daarvoor is de hulp ingeroepen van de drie ervaren ondernemers Rutger Prent, David Sluis en Gerrit Reinders die zijn toegetreden tot de Raad van Advies van FreezerData. Komin: "Tot nu toe bedienen we voornamelijk IJskoud-klanten met deze oplossing, maar het platform kan ook heel goed door andere koeltechnische bedrijven worden ingezet. En aangezien de combinatie van complexere techniek en schaarste op de arbeidsmarkt een internationaal probleem is, kunnen dat wat ons betreft ook prima buitenlandse partijen zijn. Wij staan, kortom, open voor gesprekken met partner installateurs in de koelbranche."

Voor meer informatie:
IJskoud
Digitaalstraat 11
1033 MP Amsterdam
[email protected]
www.ijskoud.nl

Publicatiedatum: