Het gaat stormen. Glastuinbouwondernemers zullen hun hart vasthouden, maar kunnen ondertussen ook goede zaken doen, mits ze slim inspelen op energieontwikkelingen. Daarover meer in deze nieuwe energie-update met uiteraard ook weer een blik op de gasprijs.
Die gasprijs is dinsdag hard gezakt, met 5 euro per megawattuur voor het dichtstbijzijnde contract, het TTF-decembercontract. De prijs kwam daar aan het eind van de dinsdag uit op 48 euro per megawattuur. Ook woensdagochtend ligt de prijs op dat niveau. Ook de lange termijnprijzen zakte hard. Q1 2025 ligt daarmee nu op 52,1 euro en Q1 2026 op 43,4 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 31 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Een nu al stevige wind drukt de dagprijs voor elektriciteit woensdag al terug tot net iets meer dan 60 euro per megawattuur. Op het 'onbalansweer' wijst Jan Willem Zwang van Stratergy. Hij constateert op LinkedIn bij het zien van de weersvoorspelling met afwisselend wind, zon en regen dat er 'lekker vaak' noodvermogen zal zijn en dat er 'volle bak' verdiend kan worden met flexibiliteit. In de glastuinbouw hebben telers, met een belangrijke rol in de elektriciteitsvoorziening in Nederland, hier volop in geïnvesteerd.
Investeren doen netbeheerders ook. Zij publiceren 'recordplannen'. Tot en met 2026 investeren netbeheerders ruim 8 miljard euro per jaar in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten, deelt brancheorganisatie Netbeheer Nederland.
Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op energieweek 44. Daarin kijkt men ook naar het weer. Samen met de voorspellingen over het gasaanbod geen reden voor stijgende gasprijzen. Onrust in het Midden-Oosten blijft wel een risico. Opvallend genoeg wijst men voor de elektriciteitsmarkt op 'minder wind in de voorspelling' waardoor 'spotprijzen kunnen gaan stijgen'. Voorlopig lijkt het echter eerst tijd voor storm.
EenVandaag staat stil bij de 'hoge gasrekening' in Nederland, 'bijna de hoogste van Europa' volgens politici. Alleen in Zweden wordt meer voor gas betaald. Toch ligt het wel wat genuanceerder, leggen energiedeskundigen bij EenVandaag uit. Energiebelasting is cruciaal in de uitleg.
Eurostat laat zien dat de gasprijs in Nederland bijna overal in de EU steeg tussen de eerste helft van 2022 en de eerste helft van 2023. In Nederland gaat het om een stijging van +99%. Letland, Roemenië en Oostenrijk hadden nog hogere stijgingen van de gasprijs.
Ook elektriciteit is duur in Nederland. Van alle EU-landen steeg de prijs in Nederland het hardst (+95%) in de eerste helft van 2023 in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Eurostat heeft alle cijfers.
BNR laat energie-expert Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) aan het woord over de olieprijs, waar een 'gigantische stijging' tot ruim 150 dollar per vat dreigt als de oorlog tussen Israël en Hamas escaleert tot een conflict in heel het Midden-Oosten.