Onbelichte teler verrast bij narekenen fiscale maatregelen

Tholen - De pijn van aanstaande belastingmaatregelen voor de glastuinbouw is verzacht. Dat was de conclusie van Glastuinbouw Nederland na weken van debat en discussie over de 'Wet fiscale maatregelen glastuinbouw.'

Toch kwamen daags na het goede nieuws wel vragen vanuit de onbelichte teelt. Zij zagen bij het narekenen voor hun individuele situatie dat ze ten opzichte van de Prinsjesdagplannen met de vorige week door de Tweede Kamer goedgekeurde belastingplannen 'sneller en meer gaan betalen'. Reden voor Glastuinbouw Nederland om leden met een extra bericht uitleg te geven.

Het rekenen doen telers met de rekentool van Glastuinbouw Nederland en AgroEnergy die n.a.v. het nieuws van vrijdag geüpdatet is. Alexander Formsma, Beleidsspecialist Energie & Klimaat, geeft een toelichting. "In de originele belastingplannen zaten foutjes die gaandeweg zijn gecorrigeerd. Bij het gelijktrekken van de behandeling van grotere en kleinere bedrijven ontstond een inkomstenderving. Daarvoor zocht het kabinet dekking door de vrijstelling voor iedereen te verkleinen en de CO2-heffing met 45 miljoen per jaar te verhogen. Die extra hoge CO2-heffing is uiteindelijk in de Tweede Kamer gesneuveld, maar door de verkleinde WKK-vrijstelling gaan onbelichte telers inderdaad sneller en meer betalen ten opzichte van de Prinsjesdagvoorstellen."

In de lobby vanuit de glastuinbouw is juist gestreden voor kleine en middelgrote bedrijven. "Het langer in stand houden van het verlaagd tuinbouwtarief doet hiervoor echt veel." Op sectorniveau is er 'het maximale uit gehaald' benadrukt hij. "Ten opzichte van het coalitieakkoord is het veel beter geworden voor iedereen." Wat telers met onbelichte teelten zien bij het narekenen van hun individuele situatie, klopt echter wel.

Mogelijk verandert dit op termijn nog wel. Zonder op de muziek vooruit te willen lopen en valse hoop te bieden, wijst hij op het weegmoment voor de wkk-vrijstelling waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd. "Daarin wordt gemonitord hoeveel geld er met de maatregel opgehaald wordt. Als dat meer is dan begroot door het kabinet, dan is er een mechanisme vastgelegd in de wet dat ervoor zorgt dat dat geld terugvloeit naar de tuinbouw."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.