Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Select Breeding pakt uit met half dozijn nieuwe rozen

Tholen - Er gaan wat jaren overheen voordat een nieuwe variëteit het tot commercieel ras schopt, en daarom is zes nieuwe rozen in één keer introduceren een indrukwekkende prestatie op zich. Op de komende IFTF in Vijfhuizen zal Select Breeding, dat als relatief jonge veredelaar stevig aan de weg timmert, in het bijzonder deze noviteiten in de schijnwerpers zetten.


De gebroeders Michael en Dennis de Geus in de showkas bij Nini Flowers

Het betreft stuk voor stuk rozen die zich in de veredeling bewezen hebben en allemaal commercieel, of zoals dat heet semi-commercieel (d.w.z. nog in kleine aantallen) beschikbaar zijn. Alle variëteiten zijn in eerste instantie ontwikkeld in de kas in Klazienaveen en vervolgens in Afrika een aantal jaren getest. Dat laatste gebeurt sinds een jaar in een showkas bij Nini Flowers in Naivasha, een faciliteit die Select Breeding samen met nog drie andere veredelaars runt.


Links Red Bentley, rechts Blue Lagoon

De rozen voldoen niet alleen aan alle kwaliteiten die er vanuit de veredelaar, kweker en consument doorgaans aan gesteld worden, maar laten ook een mooie spreiding zien voor wat betreft de verschillende type bedrijven en afzetkanalen, zo vertelt eigenaar van het bedrijf Michael de Geus. In de Afrikaanse rozenteelt wordt onderscheid gemaakt tussen soorten voor de retail en soorten voor de groothandel, oftewel in ‘productie-rassen’ en exclusievere en zwaardere soorten. Die laatste worden geteeld op (grote) hoogte maar in kleinere aantallen, de andere categorie vind je doorgaans op de wat lager gelegen farms.

Links Suncatcher, rechts Bloozs

Om er concreet de voornaamste wetenswaardigheden uit de lichten moet men weten dat de grote oranje roos Suncatcher is geplant door Maridadi en komend voorjaar via Kneppers Rozen beschikbaar komt; de geel-rode Firefox is opgezet door Timaflor en in de productie wonderlijk genoeg zowel op hoogte als op lager gelegen farms erg goed scoort; de roze-witte Bloosz door drie kwekers is aangeplant en al in het aanvoerstadium vol op kleur is; er van de Ducati dankzij Equinox en Flower Business Support op Rijnsburg nu echt grote aantallen aankomen; de exclusieve lavendelkleurige, ‘hart shaped’ Blue Lagoon door Omang in de markt gezet wordt; en tot slot de luxe Red Bentley door meerdere kwekers in Kenia en Ethiopië is aangeplant en deze naar verwachting in dit segment nog wel een potje kan gaan breken.


Links Firefox, rechts Ducati

“We hebben kortom wat om te laten zien”, besluit Michael, "want we gaan niet op een beurs staan om er te staan. Onze directe klanten, d.w.z. de Afrikaanse kwekers, bezoeken we veelvuldig op de farms en ook is er veel contact aangaande proeven en het monitoren van het gewas. Maar een stapje verder in de keten, bij de handel, moeten we van tijd tot tijd natuurlijk ook gezien worden, en daarom zijn we er deze keer weer graag bij.”

Voor meer informatie:
Select Breeding B.V.
Michael de Geus
De Kwakel 30
7891 XD Klazienaveen
Tel.: +31 612700810
[email protected]
www.selectbreeding.nl