Het militaire conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor veel spanning op de energiemarkten met risicopremies tot gevolg. Een al enige tijd aangekondigd grondoffensief blijft tot nu toe uit. De verwachting van energiespecialisten is dat zo'n offensief een schrikreactie kan geven, en dus prijspieken op de energiemarkt. De gasprijs schommelt daar nu al enige tijd rond de 50 euro per megawattuur terwijl de elektriciteitsprijs wat wispelturiger is, maar deze week ook relatief stabiel met donderdag 124 euro als gemiddelde dagprijs.
TTF-gasprijs contract 'november 2023' t/m 25 oktober 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.
Op die risicopremies wijzen energiespecialisten van energieleverancier Vattenfall. "Het conflict heeft momenteel nog erg weinig impact op de fysieke levering van gas aan Europa, maar bij verdere escalatie bestaat er de kans op een olie-embargo van Arabische landen tegen het westen."
Een bericht uit Finland gaf geopolitiek iets van rust. Sabotage van de gaspijpleiding tussen Finland en Estland lijkt toch uitgesloten, nu veel wijst op een anker van een Chinees containerschip als oorzaak. Daarbovenop spelen ook milde temperaturen mee met het 'stabiel' houden van de gasprijs. Lees hier de hele Vattenfall-update.
Vrijdag start Gasunie met de aanleg van een landelijk netwerk dat de industrie moet gaan voorzien van waterstof. Daarover vertelde bestuurder Hans Coenen woensdag op NPO Radio 1 in het programma 'Geld of je leven'. Ook de glastuinbouw kijkt naar aansluiten op dat landelijk netwerk (bijvoorbeeld in Bleiswijk bij Anthura), al twijfelen specialisten zoals Robert Willemsen van Essent (hij sprak afgelopen maand een zaal vol tuinders toe) dat realistisch is. Kleinschaligere oplossingen zouden dan ook uitkomst kunnen bieden.
"Niet belastingklimaat maar vol stroomnet reden voor vertrek bedrijven", kopt RTL Z naar aanleiding van een een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).