Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UGent en Fluxys onderzoeken ondergrondse waterstofopslag

In Loenhout in de Antwerpse Kempen wordt een kilometer onder de grond onderzocht of waterstof in de ondergrond kan worden opgeslagen. Op die plaats gebruikt het Belgische gasnetbedrijf Fluxys momenteel al een ondergrondse poreuze grondlaag voor de opslag van aardgas. Deze opslagmogelijkheid moet plotse pieken in het gasverbruik tijdens de winter kunnen opvangen. Fluxys en wetenschappers van de UGent bekijken nu of de ondergrond ook geschikt is om waterstof tijdelijk te bewaren. Het doel van 'BE-HyStore' is om het bestaande aardgasnetwerk op termijn om te vormen naar waterstof.

De federale overheid heeft 833.000 euro uitgetrokken voor deze test. Het geld komt uit het Energietransitiefonds, dat gefinancierd wordt via de vergoeding die Engie betaalt om de kerncentrales Doel 1 en 2 tien jaar langer tot 2025 te laten draaien. De potentiele opslagcapaciteit van de ondergrond in Loenhout bedraagt 2,4 terawattuur; het equivalent van dertig miljoen elektrische wagens. Vanwege de unieke geologische structuur is de locatie in de Noorderkempen geschikt om gasvormige moleculen op te slaan. En door overschotten van groene energie om te zetten in waterstof en op te slaan onder de grond, gaat er in theorie niks verloren. Het streefdoel is begin 2024 duidelijkheid te kunnen geven.

Bron: Universiteit Gent

Publicatiedatum: