Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe financiering voor elektrolysers groene waterstof: "Het zijn net LEGO-blokken"

XINTC uit Eerbeek ontwikkelt en bouwt elektrolysers voor de productie van groene waterstof. Groene waterstof kan als duurzame brandstof dienen voor o.a. zwaar vervoer of industriële processen in het middensegment van de wereldmarkt. De elektrolysers van XINTC zijn ontworpen om maximaal rendement te halen uit zon en wind als energiebron. Het bedrijf rondde onlangs een financieringsronde af. Oost NL leverde hier een bijdrage aan vanuit innovatiefonds ION+2.

Elektrolyse is een technologie waarbij water met behulp van elektrische energie gesplitst wordt in waterstofgas en zuurstofgas. XINTC richt zich daarbij voornamelijk op de productie van groene waterstof, waarbij de elektrische energie afkomstig is uit duurzame (hernieuwbare) energiebronnen.

Modulair systeem geschikt voor wind- en zonenergie
Uniek aan de elektrolyser van XINTC is dat deze geheel uit kunststof is vervaardigd, geen kritische materialen bevat en volgens de makers 'uitstekend overweg kan met het dynamische karakter van zonne- en windenenergie.' De elektrolyser van XINTC is van het type ‘multi-core’ wat inhoudt dat meerdere gasmodules onderling samenwerken om de omzetting van elektrische stroom naar waterstofmoleculen zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden.

Wilko van Kampen, CEO van XINTC: “Bij een fluctuerende stroomtoevoer zorgt slimme software ervoor dat de productie van waterstof altijd onder de meest gunstige systeemcondities gebeurt. Feitelijk ‘danst’ de elektrolyser mee met de wisselende stroomaanvoer. Verder kan de capaciteit van de elektrolyser eenvoudig worden uitgebreid door extra systeemmodules bij te plaatsen. Maar ook de gaszuiverheid, de stroombron en de uitgangsdruk zijn altijd aan te passen door te extra systeemcomponenten bij te schakelen. Alle onderdelen van de XINTC elektrolyser zijn gestandaardiseerde componenten waarmee je een installatie kunt samenstellen die precies aan de eisen van de klant voldoet; het zijn net LEGO-blokken.”

Daarnaast hebben de elektrolysers van XINTC het voordeel dat ze overal ter wereld te plaatsen zijn, legt Van Kampen uit: “Met onze systemen produceer je decentraal waterstof, in tegenstelling tot de bestaande elektrolysers die veelal waterstof produceren op een centrale plaats en voor hun prestatie afhankelijk zijn van een constante energietoevoer.” De geproduceerde waterstof kan vervolgens gebruikt worden als schone energiedrager voor zwaar transport, zoals vrachtwagens, bussen, schepen en treinen, maar ook als emissievrije brandstof of grondstof voor de industrie.

Nieuwe investeerders maken verdere opschaling mogelijk
Rick Mintjes, investment manager Energy bij Oost NL: “XINTC heeft een veelbelovende techniek in handen waar veel vraag naar is. Waterstof geldt als een van de belangrijkste energiedragers om de vervuilende industrie en zwaar transport te verduurzamen.
(Oost-)Nederland neemt een sterke positie in als het gaat om waterstof. Om die koppositie te blijven behouden is het van belang te investeren in innovatieve technologieën.”

Oost NL is fondsbeheerder van ION+2, een fonds voor innovatieve ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel. De middelen van het ION+2-fonds komen uit het REACT-EU-programma van de Europese Unie.

Naast ION+2 financiert ook een consortium onder leiding van het Goeie Grutten Impactfonds mee in deze financieringsronde, en twee nieuwe private investeerders. Eén van de private investeerders komt uit het Business Angel Netwerk van Oost NL. “Deze nieuwe financiering is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Met het geld kunnen we de huidige ontwikkeling voortzetten, onze productiefaciliteit opschalen en een verdere aanzet geven aan commerciële projecten, in binnen- en buitenland”, aldus Van Kampen.

Ecosysteem voor innovaties in energieopslag
In Oost-Nederland werken diverse innovatieve bedrijven aan de toekomst met waterstof. Oost NL ondersteunt XINTC door het bedrijf met relevante partijen in contact te brengen. Het bedrijf ontving al eerder een voucher van De Groeiversneller Energie waarmee een business case is doorgerekend voor een pilot bij een zonnepark van glastuinbouwondernemers. De Groeiversneller Energie is een initiatief van de provincie Gelderland om de transitie van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie te versnellen. Bovendien kon het bedrijf vorig jaar meedoen aan het Europese programma STEPS, voor innovaties in de energieopslag.

Voor meer informatie:
XINTC
Loubergweg 22-24
6961 EK Eerbeek
The Netherlands
T. +31 (0)85 070 2548
E. [email protected]
www.xintc.global

Publicatiedatum: