Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Buisraillift tilt verwarmingsbuizen voor teler

Tholen - Een kas van tien hectare telt al gauw vijftig kilometer aan verwarmingsbuis. Om al die buizen tijdens de teeltwisseling van de grond te tillen zijn spierballen nodig, en heel wat handjes. Het is zwaar werk, maar niet voor de Buisraillift van FB Engineering.

De afgelopen twee jaar was de slimme uitvinding op tuinbouwbeurs HortiContact in Gorinchem te zien. Richard Frenken van FB Engineering zet het product in de markt. Het bedrijf is aan het opschalen. Meerdere telers maken al van de uitvinding van uitvinder Wiel Nies gebruik.


Richard Frenken en Wiel Nies op HortiContact 2022

Arbeidsbesparend en arbeid verlichtend
Meer dan ooit draait het in de glastuinbouw om hygiëne en arbeid is schaars. Het goed tot in de puntjes schoonmaken van de kas vraagt om het van de grond tillen van de verwarmingsbuizen. Op die manier kunnen de buizen goed schoongemaakt worden, en kan het loopfolie gewisseld worden.

De buisraillift ontstond na een vraag van een teler die zijn mensen niet weer het zware tilwerk wilde laten doen. Kon het niet mechanisch? "Ja," zei uitvinder Wiel.

Bij het opheffen is slechts één man per buisraillift nodig. Die buisraillift is aan de voorkant voorzien van een arm, met daarop twee rollen waar de beide buizen van de verwarmingslus doorheen lopen. Deze arm zorgt voor de stuurrichting, zodat de kar op zwenkwielen altijd heel netjes de buisrail in de lengterichting blijft volgen.

Met een lifthaak aan een lier, die met zijn 0,5 kW vermogen tot 250 kilo kan tillen, wordt de buisrail opgetakeld tot de gewenste hoogte, waarna de buizen in een A-haak aan een verticale kabel of spekhaak worden opgehangen. Dan rijdt de buisraillift, aangedreven door een geluidsarme 0,8 kWh benzinegenerator, naar het volgende ophangpunt, en herhalen de handelingen zich.

De Buisraillift is leverbaar voor bijna elke buisrailmaat. De machine tilt de buisrails op en legt ze, niet onbelangrijk, ook weer netjes recht in lijn terug. Tussendoor kan de teler de kas schoonmaken, ook als de dagen korter worden. Door een LED-schijnwerper aan de buisraillift toe te voegen kan het buisrailliften ook ’s avonds of in de vroege ochtend gebeuren.

Voor meer informatie:
FB Engineering
+31 6 53 32 93 69
[email protected]
www.buisraillift.nl

Publicatiedatum: