Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloemen- en plantenexport krimpt 4%

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2023 af met een exportwaarde van 5,3 miljard euro: een min van 4%. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van snijbloemen deed het minder goed met een krimp 5% naar 3,2 miljard euro, dan planten met een krimp van 3% naar 2,1 miljard euro.

Toename kosten
De kosten voor transport, energie en personeel nemen enorm toe en de vraag naar bloemen en planten blijft achter. De export naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk laten een forse krimp zien ten opzichte van de krimp naar Duitsland. Alleen België kende een kleine plus in de top 10. “Boven op de oorlogssituatie in Oekraïne zien we nu ook de vreselijke beelden uit Israël. Hoe raar het ook klinkt, dat raakt ook onze sierteeltsector”, meldt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Er zijn namelijk meer dan 200 kwekers in Israël actief waar Nederlandse handelaren bloemen en planten inkopen. Dat is goed voor € 15 miljoen per jaar. Ook de export van onze bloemen en planten naar Israël valt stil. “We kunnen alleen maar hopen dat de strijdende partijen in Israël met elkaar afspraken maken teneinde de relatieve rust in Israël weer terug te laten keren”, aldus Mesken. De exportkrimp zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 4%.

Bekijk de 'FloraFlits' hieronder voor meer informatie over de 3e kwartaalcijfers van 2023 en de laatste ontwikkelingen voor de grootste exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) geven een toelichting.

Bron: VGB

Publicatiedatum: