Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilingomzet Nederlandse kamer- en tuinplanten stijgt, ondanks algemene daling exportwaarde bloemensector

Ondanks wisselende resultaten in de zomermaanden ligt de cumulatieve exportwaarde van bloemen en planten in 2023 3,7% lager dan het voorgaande jaar. In juni was er een lichte stijging van 0,5% ten opzichte van juni 2022, maar juli en augustus zagen respectievelijke dalingen van 2,6% en 5,5%. Cumulatief nam de exportwaarde van planten minder sterk af (-2,5%) dan die van de snijbloemen (-4,5%). Dit blijkt uit exportcijfers van Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

De omzet van in Nederland geteelde snijbloemen lag na acht maanden in 2023 bijna 5% lager dan het vorige jaar, volgens gegevens van veiling Royal Floraholland. De belangrijkste reden hiervoor was een daling van 7,1% in het aantal verkochte snijbloemen, hoewel de gemiddelde bloemenprijs een kleine stijging zag van 2,4%. Weersomstandigheden en verschuivingen in de aangevoerde aantallen hadden invloed op deze cijfers, met bepaalde snijbloemensoorten zoals troschrysanten en pioenrozen die aanzienlijke prijsschommelingen zagen.

De cumulatieve omzet van kamerplanten van Nederlandse bodem bij Royal Floraholland kende een positieve wending in de zomermaanden. Na een achterstand van 1,4% na vijf maanden in 2023, herstelde de omzet zich tot een stijging van 1% na acht maanden. Deze verbetering werd voornamelijk gedreven door prijsstijgingen. Juni, juli en augustus zagen respectievelijke omzetstijgingen van 7%, 12% en 4%. De maand juni, die een extra veildag had, en zonnige weersomstandigheden in mei en juni hadden invloed op deze resultaten.

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is in de zomermaanden vooral hoger dan in 2022 door een hogere gemiddelde prijs. Mogelijk heeft een verschuiving in het assortiment hier aan bijgedragen. In de eerste vijf maanden steeg de omzet met 4% ten opzichte van een jaar eerder. Deze voorsprong is inclusief de maanden juni, juli en augustus verdubbeld naar 8%.

bron: Agrimatie

Publicatiedatum: